Ce înseamnă stadiu vegetativ al plantelor?

Exact la fel ca noi și plantele au ritmul lor normal de dezvoltare. Înainte să fie mari au fost și ele odată mici. Unele cresc mai repede, altele mai încet - fiecare are stadiul ei de evoluție. În funcție de momentul la care ea va fi achiziționată se va afla într-o anumită etapă, stadiu vegetativ.

» mai departe

Grădina de vis

Cum arată grădina de vis? Totul este relativ, iar gusturile nu se discută, cel puțin așa e vorba. Însă dacă vorbim despre ceva idilic, asta ar trebui să însemne că are de toate, nu-i așa?

» mai departe

Să ocrotim albinele!

Cu toții avem rolul nostru bine definit în Univers - oameni, faună, floră; iar între natură și om există o legătură indestructibilă. În mod special am vrea să ne aplecăm puțin atenția asupra albinelor. 

» mai departe

Tot ce trebuie să știți despre hemerocaliși

Asemeni unui fluture care din cocon se transformă într-o reală frumusețe, la fel și Hemerocallis-ul. Nu-ți poți imagina de la bun început, doar privind bulbii (nu chiar atât de atrăgători) că aceștia vor deveni mai târziu un joc de nuanțe cu totul aparte.

» mai departe

Alegerea bradului de Crăciun

Mereu în preajma sărbătorilor de iarnă, ne confruntăm cu o problemă - alegerea bradului perfect. Artificial sau natural? Dacă decidem să fie natural, atunci se naște altă întrebare: să fie tăiat sau în ghiveci? Aceeași dilemă an de an. Trei variante disponibile, zeci de întrebari și nedumeriri.

» mai departe

Prietenia nu ține cont de anotimp!

Vara suntem cu toții vrăjiți de trilurile micilor viețuitoare cântătoare și încântătoare. Călătoare sau nu, ele ne destind și descrețesc frunțile prin simpla lor prezență. Nu așteaptă nimic în schimb. Cât e vara de lungă ne oferă spectacole gratuite. Mai mult decât atât, multe dintre ele ne oferă un ajutor prețios, mâncând insecte dăunătoare.

» mai departe

Iarna - liber la creație!

Hai să nu fim nedrepți și să-i dăm iernii meritele pe care le are. Căci, ce-i al ei e al ei. În definitiv fiecare anotimp are farmecul său personal. 

» mai departe

Iarna în grădină

Știm, multitudinea de culori și nuanțe ale toamnei dispare odată cu sezonul rece. Totul devine alb, frigul își face simțiță prezența și parcă nu îți vine să mai ieși din casă. Dar grădinile au nevoie de prezența noastră mai mult ca oricând.

» mai departe

În căutarea bujorilor arborescenți deosebiți!

M ulți iubitori de grădinărit adoră b ujorii parfumați, de aceea îi aleg ca  decor în straturile de flori . Acum vă vom prezenta rudele lor și anume -  bujorii arborescenți. Ace ști arbuști foioși sunt deosebit de frumoși și parfumați, astfel uimesc pe deplin vizitatorii grădini i . S ă îi cunoaștem mai îndeaproape.

» mai departe

Lucrările lunii aprilie

A sosit și luna Aprilie, denumirea populară a acesteia fiind și Florar - datorită înflorii pomilor fructiferi. Într-adevăr, natura s-a trezit și sunt foarte multe lucrări de efectuat în grădină. Iată câteva dintre ele: 

» mai departe

Martie în grădină

A sosit luna martie, prima lună a primăverii! În sfârşit natura începe să se trezească din nou! Cum vremea se încălzește tot mai mult şi razele soarelui sunt mai puternice şi noi vom avea mai multe sarcini de efectuat în grădină. Care dintre ele se fac în luna martie? Le-am adunat aici pe cele mai importante:  

» mai departe

Adevărate comori ale grădinii - daliile

An de an tot mai mulți iubitori de grădinărit așteaptă înflorirea minunatelor dalii. Nu e de mirare căci, daliile sunt unele dintre cele mai frumoase bijuterii ale grădinii. Florile uriașe, pline de culoare atrag atenția deja din depărtare. Acum dorim să vi le prezentăm mai îndeaproape!

» mai departe

Octombrie în grădină!

A sosit una dintre cele mai frumoase luni ale toamnei - octombrie! Conform tradiţiei populare ploile multe din această perioadă sunt ploi productive, dar dacă luna octombrie este mai caldă atunci frigul iernii persistă chiar şi în luna februarie.

» mai departe

Sirop de lavandă

Cu siguranță cunoașteți nenumărate moduri de utilizare a acestei plante minunate, dar oare ați auzit că se utilizează foarte des și în gastronomie? Aroma ei dă un gust aparte prăjiturilor, gemurilor, salatelor, se prepară din ea jeleu, sirop chiar și înghețată.

» mai departe

Tunderea murului

Chiar dacă murii se regăsesc printre cele mai comune plante din jurul nostru, nimeni nu poate nega că fructele lor sunt delicioase. Deci, mai jos regăsiți modalitatea prin care să le tundeți corect.

» mai departe

Cum să tundem zmeurul?

Luați-vă mănușile, foarfecele de grădină și abilitățile de observare și pregătiți-vă să vă dați seama cât de ușor este să tundeți corect zmeurul.

» mai departe

Cum să tundem coacăzele pentru o rodire mai bogată?

Coacăzele sunt fructe cu o valoare biologică ridicată, conţin o cantitate foarte mare de vitamine și săruri minerale care împreună au un impact pozitiv asupra organismului. Sunt foarte ușor de cultivat, deci nu pot lipsi din grădina niciunei familii care își dorește un stil de viață sănătos. 

» mai departe

De ce merită să plantăm coacăze în grădină ?

Mici, parfumate, acrișoare și pline de vitamine - astfel s-ar putea descrie coacăzele. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tinereții, medicament natural, cu proprietăți multiple pentru organism.

» mai departe

De ce merită să plantăm plante perene?

Plantele perene sunt printre cele mai valoroase din universul plantelor. Înfruntând condiţiile meteorologice nefavorabile an de an, primăvara prind viaţă din nou. Iarna sunt afectate de ger, părţile lor superioare mor, dar datorită rădăcinilor viabile, primăvara vor răsări din nou.

» mai departe

De ce să plantăm toamna?

În multe locuri putem citi faptul că cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor şi arbuştilor fructiferi este toamna, după căderea frunzelor, aproximativ din data de 15 octombrie şi până la îngheţarea solului. Dar, oare de ce? 

» mai departe

Minunata Floare de Colţ

Floarea de Colţ considerată şi floarea zânelor este simbolul purităţii, curăţeniei, tinereţii, iar mai recent şi un simbol al iubitorilor munţilor. E ste o floare rară ce rezistă condiţiilor climatice aspre cum este vântul sau frigul puternic.

» mai departe

La ce să fim atenţi în luna iunie?!

A sosit luna iunie, prima lună de vară! Vremea începe să devină tot mai specifică acestui anotimp: zi de zi este tot mai cald, numărul orelor însorite este tot mai ridicat, pe când cantitatea de precipitaţii scade treptat.

» mai departe

Lucrări în grădină în luna mai

În luna mai, primăvara împreună cu zumzetul ei este în maximă desfăşurare. Natura a renăscut şi este în plină înflorire. Chiar şi noi dorim să petrecem cât mai mult timp în natură. 

» mai departe

Legendele bujorilor

Bujorii sunt unele dintre cele mai populare şi îndrăgite plante care înfloresc în luna mai. Nu e de mirare deoarece sunt rezistente – înfloresc an de an, ne bucură cu flori mari, involte şi pe deasupra au un parfum îmbietor.  

» mai departe

Soiuri de viţă de vie - cum alegem viţa de vie

Viţa de vie este una dintre cele mai vechi plante cultivate de omenire. Este amintită în Biblie şi juca un rol important în mai multe culturi străvechi. În zilele noastre o regăsim în aproape orice curte deoarece este uşor de cultivat şi ne dăruieşte fructe din abundenţă.

» mai departe

Cultivarea fructelor exotice

Din păcate, în zilele noastre, tot mai puţine familii consumă fructe şi legume cultivate în propria lor grădină. Însă fructele cumpărate din magazine nu sunt tot timpul la fel de delicioase, proaspete şi sănătoase precum cele crescute în grădină. 

» mai departe

Delimitarea grădinii cu plante veşnic verzi

Cine nu ar vrea protecţie împotriva prafului, gălăgiei exterioare şi a privirilor curioase? În realizarea grădinii de vis este foarte important să decideţi cu ce plante delimitaţi grădina. Delimitarea potrivită a spaţiului este o problemă importantă.

» mai departe

Culori şi forme în alegerea plantelor perene

Plantele perene sunt printre cele mai interesante reprezentante ale universului plantelor. Înfruntând condiţiile meteorologice nefavorabile, ele prind viaţă an de an. Cu toate că gerul le afectează, datorită rădăcinilor viabile ele în scurt timp vor răsări din nou.

» mai departe

Grăbiţi venirea primăverii!

Cu toţii ştim cât de greu este să aştepţi apariţia florilor de primăvară. Avem însă o modalitate cu ajutorul căreia putem accelera acest proces. Să vă arătăm  cum anume!

» mai departe

Cătină sau pyracantha?

Una dintre aceste plante este hrana preferată a păsărilor, dar pentru noi poate fi chiar otrăvitoare în timp ce consumul celeilalte chiar se recomandă deoarece ajută la întărirea imunităţii! Dar ştiţi deosebi plantele?

» mai departe

Îngrijirea tenului cu fructe de pădure

Fructele de pădure au numeroase efecte pozitive asupra organismului nostru: sunt o sursă excelentă de antioxidanţi, conţin foarte multe vitamine şi minerale şi nu în ultimul rând sunt o sursă importantă de lichide.

» mai departe

Curiozităţi despre trandafiri

Dintre plantele cu flori cele mai îndrăgite sunt trandafirii. Nu este de mirare, deoarece aceștia sunt într-adevăr deosebiţi: azi se cunosc sute de soiuri şi fiecare are propriul farmec.

» mai departe

Sfaturi de grădinărit pentru o toamnă colorată

Natura ne arată cu adevărat, în octombrie, cât poate fi de multicoloră. Dar în timp ce admirăm peisajul să nu uităm că avem multe lucruri de făcut în grădină. Care sunt acestea? Aceste lucrări ale sezonului de toamnă vi le-am adunat într-un buchet de sarcini.

» mai departe

Iernatul Muşcatelor

Muşcatele nobile nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte iernatul. Scoateţi-le din pământ, din jardiniere, de pe balcon şi îndesate una lângă alta puneţi-le într-o ladă.

» mai departe

Plantarea trandafirilor

Trandafirii pot fi plantaţi aproape pe întreg parcursul anului. Primăvara (lunile martie-aprilie) şi toamna (lunile septembrie-noiembrie) este sezonul butaşilor de trandafir cu rădăcină împachetată.

» mai departe

Plantarea viţei de vie

Până la plantare, butaşii de vie cumpăraţi toamna se pot păstra câteva zile în locuri umbrite, ferite de vânt, îngheţ (cum ar fi pivniţa) sau în nisip umed dacă posibilităţile ne permit,â; dacă nu, atunci ca o soluţie interimară este bună şi o pungă de nailon, în care păstrăm rădăcinile acestora în condiţii de umiditate permanentă.

» mai departe
1