Cum putem concepe o grădină rustică?

Dacă aveți în fața voastră un teren, pe care doriți să-l transformați într-o grădină cu efect liniștitor, astfel încât să obțineți un spațiu de suflet, frumos și plin de energie pozitivă, atunci vă recomandăm una în stil rustic.

Cum arată o astfel de grădină?

Așa numita ”cottage-garden” vă trimite în lumea minunată a poveștilor. Acesta este sentimentul pe care vi-l dă un astfel de loc, lucru care se datorează în cea mai mare parte, minunățiilor plantate. Rustic, nu înseamnă învechit sau ”sătesc,” precum mulți ar fi tentați să creadă, ba dimpotrivă. Într-o astfel de grădină are loc orice, doar stilul e inspirat din ”aerul” de la țară: unul curat, simplu, de efect, unde nimic nu este complicat, unde te simți relaxat, îți bei liniștit cafeaua, păsările ciripesc, iar plantele îți zâmbesc. 
Să știți că o grădină amenajată în stil rustic, poate fi și modernă. Cum? Prin diferitele piese de mobiler sau plantele care mai de care mai interesante și prin modul lor de aranjare. Altfel spus, grădina rustică modernă aduce la un loc două lumi diferite: un spațiu contemporan, creativ și unul cu aspect rustic, natural. Rezultatul emană entuziasm și liniște, în același timp.  Rusticul presupune multă culoare, forme diverse și o ușoară dezordine, dar este una aparentă. De ce avem impresia de ordine mai puțină sau de aglomerare? Deoarece plantele sunt numeroase, extrem de variate și par să fi crescut liber, necontrolat; însă nu este deloc așa. Li s-a oferit libertatea și spațiul de care au nevoie, pentru a se dezvolta armonios. În realitate, nimic nu e pus la întâmplare, tot ceea ce pare ”sălbatic” sau neglijent este de fapt atent studiat și bine plasat. 

Ce elemente sunt necesare, pentru amenajarea în stil rustic a unei curți?

În primul rând, avem nevoie de plantele care se potrivesc într-un asemenea peisaj, apoi de mult lemn. Când spunem lemn ne referim atât la mobilier, garduri, etajere, suporturi, cât și la diferite decoruri menite să sporească farmecul plantelor. În acest sens, putem enumera: buturugi, un trunchi de copac, roți de căruță, ba chiar o căruță întreagă care să ne servească drept ”jardinieră,” niște scări mai vechi, pe post de etajere sau orice alte obiecte care pot fi transformate în articole decorative sau suporturi.    

Ce alte elemente își au locul într-o grădină rustică?

Câteva ghivece de lut, amfore, o roabă, o găleată din tablă pe post de suport, un bufet, o față de masă din bumbac, brodată sau țesută, fotolii din ratan, veselă din lemn, sticlă, ceramică; filigorii, pergole, spaliere, suporturi care mai de care mai interesante sau mai ingenioase.

Plantele potrivite

Când începem să ne amenajăm spațiul, ar fi indicat să luăm în calcul întinderea acestuia, ca punct de plecare, apoi putem trece la alegerea plantelor. Ideal este să avem de toate: plante decorative din cele mai diverse categorii (pitice, medii, înalte; cu creștere verticală, cățărătoare, târâtoare, acoperitoare de sol etc), arbuști  ornamentali și roditori, pomi fructiferi. Pasul următor ar fi să stabilim ce, unde plantăm ținând cont de necesitățile fiecărei plante în parte. Spre exemplu, nu putem amplasa una care iubește soarele, la umbră și viceversa.  Nu există grădină mai frumoasă, ca aceea în care abundă florile, care mai de care mai interesante ca: formă, înălțime, tip, culoare sau parfum. Aveți grijă să plantați în așa fel, încât în fiecare perioadă a anului grădina să arate minunat. Acestea fiind spuse, să trecem concret la câteva recomandări de plante care se potrivesc într-o  grădină rustică:

- Plante ornamentale: lupin, dalii, albăstrele, floarea soarelui, margarete, gladiole, ochiul boului, crizanteme, anemone, fluturei, maci de grădină, căldărușe, bujori, garofițe, zambile, narcise, lalele, lăcrămioare, iriși, mentă indiană (Monarda), Canna, Astilbe, Phlox (brumărele), Ranunculus (piciorul cocoșului), Delphinium (nemțișor), Liatris, Echinacea, Rudbeckia, Gazania, Hosta, Heuchera, Veronica, etc.

- Plante joase și acoperitoare de sol: flori de cristal, ochiul șoarecelui, clopoței (Campanula), Lewisia, Aubrieta, Lobularia, Saponaria etc.

- Arbuști ornamentali: iasomie, liliac, liliac de vară, hortensie, cununiță, cerceluși de grădină, hibiscus, Călin, Forsythia (ploaia de aur), Berberis, Potentilla, Kerria japonica, Mahonia, Weigela, Cytisus etc. 

- Printre cele care se potrivesc în orice grădină, indiferent de stilul adoptat se numără: coniferele, lavanda, floarea făcliei și trandafirii. Aceștia din urmă sunt obligatorii, cu atât mai mult cei cățărători și târâtori, căci au fix acel strop de farmec de care are nevoie o grădină cu iz rustic. Orice soi ați alege, nu aveți cum să dați greș. Varianta celor din categoria Babylon Eyes este magnifică, deoarece florile acestora sunt extrem de asemănătoare celor sălbatici, ca urmare se potrivesc de minune într-o curte amenajată în stil rustic. Alternați cât mai multe varietăți, rezultatul va fi spectaculos. 

- Plante cățărătoare: caprifoi, clematite, zorele, pipa turcului, viță sălbatică, viță canadiană, salcâm, glicină, iederă etc.  După ce ați decis la categoria decorative, puteți trece la cea savuroasă și sănătoasă. Așadar pentru a fi completă, grădina are nevoie de plante roditoare și aromatice. 

- Arbuști și pomi fructiferi: căpșun, zmeur, agriș, mur, coacăz; măr, păr, gutui, prun, cireș, cais, piersic etc. 

- Legume. E musai să ne lăsăm o porțiune, pe care să o alocăm acestei catogorii. Fie că plantăm răsaduri sau semințe, e satisfăcător să culegi legume din propria grădină. Aici putem enumera: ardeii grași/iuți, roșiile, spanacul, măcrișul, ceapa verde, usturoiul verde, dovlecelul, țelina de pețiol, salata, castraveții etc. 

- ”Ierburile” aromatice nu pot lipsi. Puteți planta: busuioc, măghiran, mentă, rosmarin, dafin, cimbru, cimbrișor, pătrunjel, mărar, salvie, oregano, tarhon, leuștean, coriandru. Oferiți-le un ”colț” special. Este frumos și îmbietor să le vedeți pe toate într-un singur loc. Atunci când aveți de recoltat câte o crenguță, două, pentru o mâncare deosebită este mai simplu să parcurgeți un singur drum, decât să alergați de colo, colo. În plus, doar să le mirosiți pe toate deodată este o reală terapie și bucurie olfactivă. 

V-ați făcut deja o idee? Ați putut vizualiza cu ochii minții, grădina?  Să fiți siguri, că orice ați alege să plantați, din cele enumerate mai sus, rezultatul va fi unul peste așteptări! Veți obține un peisaj mirific, demn de toată admirația. Vă veți simți în propria grădină, ca-n vacanță. 

               


0