Cum creștem și îngrijim, plantele suculente?

Reputația lor cum că sunt ușor de îngrijit este binemeritată, dar puțină atenție în plus va transforma soiurile suculente, în plante vedete.

Soiurile suculente sunt unele dintre cele mai populare categorii de plante perene și nu este greu sa ne dăm seama de ce. Sunt foarte ușor de crescut, rezistente, tolerante la secetă și se dezvoltă foarte repede. În plus sunt plantele perfecte pentru stâncării, curți interioare, straturi perene, grădinile de pe acoperișursau chiar și în ghivece ori jardinere.

Dar la fel ca toate celelalte plante au nevoie de condiții de creștere și îngrijire potrivite pentru a se dezvolta armonios. Acordați puțină atenție necesităților acestora, iar ele vă vor răsplăti cu stiluri sculpturale pe parcursul întregului an. Mai jos regăsiți câteva reguli de bază cu care puteți porni.

Protejați-le de frig! Deși unele plante suculente fac față temperaturilor scăzute, dacă solul și frunzele acestora sunt păstrate uscate, majoritatea se dezvoltă mai bine dacă sunt protejate de îngheț. Plantarea de-a lungul unui zid nordic este o opțiune bună, în zonele cu climat mai rece. Florile de piatră (Sedum) și urechelnițele (Sempervivum) sunt printre cele mai rezistente la frig din această categorie, pe când unele soiuri, precum delosperma sunt mai sensibile la ger.

Feriți-le de ploaie! Expunerea prelungită la ploaie, pe parcursul lunilor reci de iarnă este precum un blestem pentru majoritatea suculentelor. Daca frunzelor li se permite să absoarbă prea multă umezeală, acestea devin mai vulnerabile pagubelor produse de îngheț. Iar frunzele speciilor de talie mică sunt predispuse să putrezească, în zonele cu vreme ploioasă. Alegeți un loc de plantare sub streașină, aproape de perete sau ridicați un cort temporar, pentru a le proteja pe timpul iernii.

Selectați solul potrivit! Solul foarte drenat, aerat este cheia pentru creșterea corespunzătoare a acestora, atât în grădină, cât și în ghivece. Dacă solul dumneavoastră din grădină este argilos, atunci cel mai bine ar fi să le plantați în ghivece.

Un strat acoperitor de pietriș vă va ajuta de asemenea să preveniți putrezirea tijelor plantelor. Le puteți planta și în straturi, cu condiția ca solul să fie bine drenat, să nu stea apa.

Adăugând nisip sau pietriș solului va ajuta la drenajul acestuia. Nu uitați că expunerea nordică și terenurile înclinate sunt ideale pentru plantele suculente.

Umeziți cu atenție! Plantele suculente sunt xerofite, ceea ce înseamnă că s-au adaptat natural la precipitații foarte puține prin depozitarea apei în tijele și frunzele lor. În orice caz, tot trebuie să fie umezite, mai ales dacă se plantează în ghivece. Verificați dacă solul este rezonabil de uscat înainte de udare, deoarece solul îmbibat de apă este fatal pentru acestea. Umeziți-l bine ca și la celelalte plante, dar mai rar și verificați întotdeauna înainte cât este de uscat.

Îngrășământ cu moderație! Unii grădinari nu le administrează niciodată îngrășământ, dar administrarea ocazională a acestuia poate să le îmbunătățească dezvoltarea și aspectul, considerabil. Mai ales la cele plantate în ghivece, ploaia va dezalcaliniza nutrienții din pământ și aceștia trebuie înlocuiți.

Folosiți un îngrășământ pentru cactuși sau un sfert spre jumătate din cantitatea recomandată pentru un îngrășământ universal – de 3-4 ori pe an, dar nu pe durata în care acestea intră în stop vegetativ, pe timpul iernii.

Monitorizați intensitatea luminii! Lumina puternică este esențială pentru ca aceste plante să-și mențină o formă bună. În cazul în care sunt păstrate în condiții de umbră, planta poate să devină întinsă cu o creștere deșirată. Dar nu toate plantele suculente se comportă bine în condiții calde, însorite. Unele se dezvoltă mai bine, dacă primesc doar câteva ore de soare, dimineața, în timpul verilor calde, mai ales în zonele cu climat călduros.

Dacă le permitem să se supraîncălzească sau chiar să se pârjolească, atunci acest lucru poate avea un efect negativ, asupra culorii frunzelor sau a formei acestora.

Plantați-le și în ghivece decorative. Suculentele sunt soiuri ideale pentru ghivece, multe dintre ele sunt fericite să crească în același ghiveci pentru mai mulți ani. Unele soiuri de suculente vor tolera lumină mai puțină decât altele, deci dacă selectați soiurile potrivite, atunci puteți să le cultivați în ghivece. Obținerea amestecului de sol potrivit este crucial și trebuie să verificați găurile, pentru drenarea solului regulat spre a evita putrezirea rădăcinilor, în solurile prea umede.

Grupați-le cu plante asemănătoare. Forma sculpturală a suculentelor poate realiza un contrast extraordinar cu ierburile decorative sau plantele perene. Întotdeauna selectați plante care pot tolera același sol, aceleași condiții, făcând astfel întreținerea acestora mai ușoară și funcționarea din punct de vedere estetic, mai bună.

 




0