Plantele au nevoie de îngrășăminte. De ce?

Vă doriți o grădină frumoasă, încărcată cu plante care mai de care mai frumoase? Cu siguranță răspunsul este afirmativ. Dar pentru ca acest lucru să devină realitate trebuie să le îngrijim conform necesităților.

Ele se dezvoltă armonios, dacă sunt sănătoase și primesc tot ce trebuie. Pe lângă apă, lumină și un sol adecvat, nutriția (”mâncarea”) are un rol extrem de important. Desigur, fiecare plantă își extrage singură toate cele necesare, prin rădăcini. Dar ... uneori, nu este destul și trebuie să intervenim cu suplimente. 

 Ce este îngrășământul și de ce au plantele nevoie de el?

Îngrășământul presupune hrană și conține elemente nutritive. Prezența sa în cantități corecte influențează pozitiv creșterea și dezvoltarea plantelor, indiferent de categoria din care fac parte: începând de la legume, pomi sau arbuști fructiferi, la plante ornamentale.

Categorii. Tipuri. Forme

Îngrășământul poate fi natural sau chimic.

Cel natural are un efect mai lent, pe când cel chimic are efect imediat. Îngrășământul natural se  obține din resturi vegetale compostate sau este de origine animală; pe când celălalt se obține din diverse substanțe în urma unor procese chimice.

Acestea din urmă se găsesc sub formă lichidă, solidă, pudră, batoane, tablete sau granule. Principalii nutrienți de care o plantă are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă sunt: fosforul, potasiul, azotul, suflul, calciul etc.

Ce rol au nutrienții?

În funcție de specificul plantei, fiecare în parte are aportul lui și contribuie la: dezvoltarea sistemului radicular, gestrionarea circuitului apei în interiorul plantei, dezvolatarea mai bună a inflorescențelor, fotosinteză, germinarea semințelor, formarea fructelor, culoarea fructelor, conținutul de zahăr din fructe.

Așadar, orice plantă are nevoi specifice pentru a crește corespunzător, acesta fiind motivul pentru care îngrășământul care i se oferă trebuie adaptat necesităților sale. Azotul este considerat un motor de creștere, deci răspunde pentru dezvoltarea armonioasă și culoarea verde a foliajului. Fosforul este cel responsabil de înflorirea abundentă și îndelungată. Potasiul ajută o plantă să țină piept  condițiilor meteo nefavorabile, prin faptul că-i întărește pereții celulari. Fierul previne îngălbenirea frunzelor, iar magneziul îi sporește rezistența.

Când se administrează și cum?

Îngrășământul se aplică în perioada de activitate vegetală a plantelor. Unele sunt active tot anul, pe când în cazul altora, această perioadă începe primăvara până toamna. În cazul altor plante este fix invers: începe toamna și se termină primăvara.

Atenționări

Atenție la dojaz și proporții. Respectați întocmai indicațiile de pe etichetele recipientelor în care se află. Excesele nu sunt tocmai benefice. Mai bine mai puțin, decât prea mult. Supradozarea poate duce la efectul opus celui dorit - moartea plantei.

Nu aplicați îngrășământul atunci când planta e atacată de ciuperci sau dăunători. Acesta  nu repezintă un tratament sau un medicament, ci este o sursă de hrană. Mai întâi tratați problema cu care se confruntă planta și abia apoi, administrați-l. Totodată, nu se administrează îngrășământ plantelor proaspăt transplantate, până în momentul în care dau primele semne că s-au prins.

               


0