Toamna plantăm, admirăm și recoltăm

Când vine toamna, multe lucruri se-ntâmplă. Este anotimpul imediat următor concediilor și e musai să ne reapucăm de treabă. Ne-am relaxat, dar a sosit momentul să ne întoarcem la muncă, la grădiniță, la școală; iar grădina necesită și ea, atenție. Pentru aceste eforturi, natura ne răsplătește prin felul în care arată, dar și prin toate roadele pe care ni le oferă. 

Toamna se muncește în grădină, se admiră peisaje, se recoltează fructe & legume și se pregătesc provizii pentru iarnă!

Să ne apucăm de plantat! 

În acest anotimp, una dintre activitățile principale în ceea ce privește grădinăritul este plantatul. Desigur, înainte de a face asta efectiv este necesar să parcurgem anumiți pași. Pentru început, ne apucăm să facem curățenie. Măturăm, curățăm, îndepărtăm flori ofilite, tăiem crengi uscate, tundem ce, cât și unde este cazul! Abia apoi, când terenul este curat ca lacrima, ne apucăm de plantarea propriu-zisă. Avem grijă ca toate uneltele necesare să fie la-ndemână, iar dacă sunt stricate sau ruginite le reparăm, recondiționăm sau înlocuim. Alegem locul potrivit plantelor pe care le-am achiziționat, în funcție de necesitățile lor. Spre exemplu, nu putem planta o hortensie într-un loc în care soarele e prezent pe toata durata unei zile, pentru că am ucide-o, ea fiind iubitoare de umbră sau semiumbră. Așa că ... ATENȚIE ce, unde plantați. 

Administrați îngrășământ, dacă acest lucru este necesar. Dacă se impune, nu uitați să îi oferiți suport ajutător, asta în cazul cățărătoarelor. Fiți atenți și la prima iernare a plantelor, unele necesită protecție. Se recomandă în acest sens, acoperirea suprafeței cu frunze uscate, crengi, rumeguș, ace de brad etc. 

De ce este important să plantăm toamna, bulbii florilor de primăvară? 

Multe plante au nevoie de frigul din timpul iernii, pentru a înflori frumos primăvara; așa cum este și cazul bulbilor de: ghiocei, brândușe, lalele, zambile, narcise, iriși, frezii etc. Aceștia, odată ce au fost plantați vor intra în repaus vegetativ, adică vor ”hiberna” ca urșii, pentru ca-n primele zile călduțe ale primăverii să răsară, bucurându-ne privirea cu minunatele lor flori. Ar trebui să mai aveți în vedere, un lucru important în ceea ce privește bulbii: pentru a-i feri de rozătoare este oportun să îi plantați în coșuri special concepute, astfel veți evita eventuale neplăceri cauzate de acestea.  

Totodată, aveți grijă și la adâncimea la care îi plasați în pământ. Spuneam mai sus, că acest lucru are o mare importanță. Chiar dacă de această dată vorbim despre bulbi și poate credem că sunt toți la fel, e clar că nu e așa, deci nu îi putem pune pe toți ”în aceeași oală,” cum se spune. Nici ei, ca aspect nu sunt la fel, unii sunt mai mari, alții mai mici, exact ca florile: cât crește o brândușă sau un ghiocel, față de o lalea sau un iris. Deci, în funcție de tipul plantei, aceștia se sădesc la diferite adâncimi în sol, începând de la 5, 10 până la 20, poate chiar 25 cm. Așadar, fiți cu băgare de seamă, spre exemplu punem ghioceii mai la suprafață (undeva pe 5-7 cm) lalelele și narcisele mai jos (15-17 cm) etc. Rezumând toate cele de mai sus, rețineți o regulă de bază: bulbii florilor de primăvară se plantează, DOAR toamna, la adâncimi corespunzătoare soiului!!! 

De ce este benefică plantarea de toamnă, a pomilor fructiferi? 

În mare parte, în România, toamnele sunt lungi și în principiu, călduțe, cu ploi, ceea ce este ideal pentru rădăcinile abia plantate. Acestea își vindecă eventuale răni, se activează, se extind și se hidratează. Ploile sunt cele care le asigură umiditatea de care au nevoie și totodată, le oferă un contact bun cu solul. Pomii care se plantează toamna, intră în vegetație primăvara. În tot acest timp ei își extrag din pământ, toate substanțele de rezervă, de care au nevoie, acumulându-le în ramuri. Acest lucru le va fi de folos în iernile ce vor urma, deoarece vor fi în stare să le suporte fără probleme. În cazul pomilor plantați toamna, lăstarii acestora vor crește cu câteva zeci de procente mai mult, decât în cazul celor plantați primăvara. 

Să admirăm!

Toamna nu este doar despre muncă. E acel anotimp care oferă privirii, spectacole vizuale demne de toată admirația. Copacii, pomii, arbuștii ne încântă privirile cu foliaje care mai de care mai colorate, de la care nu ne putem lua ochii, atât sunt de frumoase. 

Să recoltăm!

Muncim, admirăm, dar și culegem! Toamna este și despre abundența recoltelor. E acea perioadă a anului în care recoltăm cele mai sănătoase și frumoase fructe sau legume.  Dacă îngrijirea plantelor a fost corespunzătoare, ele ne vor răsplăti prin roadele pe care le produc.

Ce culegem toamna?

Mere, pere, gutui, smochine, castane, nuci, alune, prune, struguri, dovleac plăcintar, cartofi, varză, ardei, conopidă, păstârnac, morcovi, sfeclă roșie și lista poate continua.

Să ne umplem cămara cu bunătăți!

După ce le-am făcut pe toate cele de mai sus, ne putem muta în bucătărie. Toate recoltele se strâng, se depozitează și se transformă, în cele din urmă în hrană pentru lunile care urmează. Gospodinele pregătesc fel de fel de bunătăți: zacuscă, murături, conserve, gem, dulceață, compot etc. Rafturile din cămară vor fi pline cu borcane frumos aranjate. La fel și în cazul congelatorului, acesta va fi încărcat cu verdețuri, legume și fructe pentru viitoarele mâncăruri, respectiv prăjituri.  

Deci, ce mai putem spune? Toamna e anotimpul cu de toate! 

                     


0