Physalis, planta lampion

Pentru iubitorii de frumos, grădina are un loc special în suflet și trebuie să arate excepțional. Nu trebuie să cheltuim mult pentru a obține ceva frumos, în principiu cheia este să avem plante cât mai diferite: de la ornamentale (preferabil perene) la arbuști decorativi și fructiferi, până la pomi.

Există o ”minune” a naturii care îmbină într-un mod spectaculos, toate elementele pe care i le-am putea cere unei plante – Physalis.

Aer exotic în grădină

Chiar dacă nu ați văzut, poate ați auzit de această plantă. Sau poate ați mâncat un desert decorat cu acest aspectuos fruct. Știți voi acel ”lampion chinezesc” în miniatură, care odată desfăcut dezvăluie la interior, o micuță comoară rotundă, de culoare portocalie? Ei bine, el este fructul de Physalis.

Aspect

Physalis-ul a fost ”botezat” în multe feluri. I se mai spune: planta lampion, cireașa de pământ, cătina incașă etc. Toate aceste denumiri au o logică și i se potrivesc, ba chiar toate la un loc îl descriu perfect. Fructul în sine are dimensiunea unei cireșe, este galben-portocaliu, plin de vitamine, în special C (precum cătina) și este ascuns într-o ”haină” ca de hârtie, sub forma unui lampion chinezesc.
Acestea apar de-a lungul unor tije destul de înalte, printre frunzele de un verde plăcut. Sunt extrem de decorative. După ce eliberați fructele de mantia în care sunt ”îmbrăcate” le puteți savura cu poftă. Au un gust plăcut, fresh, dulce, ușor acrișor și prezintă la interior, semințe mici, deloc deranjante. Conțin zaharuri, vitamina C, într-o cantitate semnificativă, dar și vitamina B. Au și un conținut ridicat de pectină, motiv pentru care în multe țări se utilizează în locul gelatinei, pentru a pregăti diverse mâncăruri sau deserturi.
Beneficiile pe care le are Physalis-ul asupra sănătății noastre sunt multiple. În acest sens este un bun diuretic, previne bolile neurovegetative, fortifică organismul, contribuie la creșterea imunității. Conține și melatonină, ceea ce conduce la o stare de bine și reglează chiar și somnul, celor care se confruntă cu insomnii.

Cum se consumă?

Pe lângă faptul că este cel mai bun prieten al maeștrilor bucătari din punct de vedere decorativ, fructul este un delciu, din punct de vedere gustativ. Se consumă în diverse moduri. Îl puteți considera o gustare sănătoasă, caz în care mâncați-l ca atare, în stare proaspătă. Îl puteți deshidrata și atunci, poate fi adăugat într-un pahar de iaurt, precum niște stafide, alături de o mână de cereale. La fel de bine, îl puteți congela sau prepara termic obținând astfel sosuri, jeleuri, gemuri sau tarte delicioase.

Amplasament

Plantei îi place atenția soarelui, ca atare este indicată plantarea sa în locuri luminoase, însorite. Coacerea fructelor are loc spre sfâșitul verii, de prin luna august, până toamna.

Bine de știut!

În lume există peste 70 de specii de Physalis, unele comestibile altele nu. La noi în țară, dacă alegem să ne plimbăm prin pădure, să urmăm marginea unui drum sau chiar prin grădinile multor persoane avem toate șansele să găsim un ... ”păpălău.” Așa i se spune unei varietăți din flora spontană, caracteristică zonelor cu climă temperată din Europa. Această plantă produce toamna, fructe frumoase și identice ca aspect, cu ceea ce găsim în supermarket ca fiind Physalis. Aceste ”lampioane” nu sunt comestibile, dimpotrivă sunt toxice.

Pentru a fi 100% convinși de alegerea voastră, cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să achiziționați planta de Physalis din locuri care vă oferă garanția solului, nu din vecini, pădure sau de pe marginea drumului.

Fiți cu mare băgare de seamă, atunci când vă aflați în fața unor astfel de plante. E important să nu le încurcați. Un exemplu asemănător, de plante ușor confundabile îl constituie Cătina și Pyracantha. Multă lume nu poate face diferența între ele. La fel cum frunzele de lăcrămioare sunt similare cu ale leurdei (usturoiul sălbatic).

Cu certitudine veți fi încântați de aroma deosebită a fructelor de Physalis și de aspectul aparte a ”hainelor” acestora.

      


0