Sfaturi de grădinărit de la Michelle Obama!

Michelle Obama a dat un exemplu perfect prin consumul fructelor și legumelor din propria grădină, având astfel grijă de sănătate. Nu numai prin vorbe ci și prin fapte a dovedit acest lucru.

După numirea în funcție a soțului, ea a transformat grădina Casei Albe amenajând o suprafață de 100 de mp cu straturi de legume.

În cartea ei American Grown, care a apărut în anul 2012, ne povestește despre inspirația pe care a avut-o când a început lucrările de grădinărit de la Casa Albă împreună cu 23 de copii și cât de multe lucruri a făcut ca să ajungă să recolteze 275 kg de legume până la sfârșitul anului.

Toate acestea le-a făcut ca un novice în grădinărit fiindcă la început a avut și ea multe eșecuri, având nevoie de noi și noi, încercări. În cartea ei a adunat cei mai importanţi 10 paşi pe care a trebuit să ia în considerare când a amenajat grădina de legume.

1. Cheia succesului constă în alegerea locului potrivit.

La începutul proiectului de vis cea mai mare provocare a fost găsirea locului pentru plante în grădină. Grădina din Casa Albă este amplasată din fericire, pe soare, dar totuși și aici au trebuit luate în considerare necesitățile plantelor.

2. Să plantăm diverse salate!

În alegerea legumelor neapărat a insistat la cultivarea salatelor, deoarece cea mai mare satisfacţie este atunci când servim salată proaspătă din propria noastră grădină.

         

3. Tot timpul să planificăm înainte!

Înainte de sădirea legumelor de primăvară (salată, spanac, ridiche) trebuie să avem în vedere și legumele de vară și să lăsăm loc și pentru acestea. Iar dacă deja am scos din pământ legumele de primăvară este recomandat să punem niște compost pe pământ înainte să începem să plantăm legumele de vară în locul lor.

4. Mișcare pentru sănătate!

Grădinăritul este și un bun antrenament pentru corp. Odată cu activitățile în aer liber, timpul zboară. Nici nu ne dăm seama câte calorii ardem în grădină (într-o jumătate de oră cca. 180-200 kcal.) Nu numai adulții, dar și copiii iubesc această activitate.

5. Să experimentăm cu curaj!

Michelle spune să experimentăm fără frică, deoarece în zilele de azi putem alege dintre multe legume interesante. În locul legumelor tradiționale să alegem din cele speciale. Nici nu ne imaginăm dintre câte feluri putem alege – de exemplu: ardei negru, vinete albe, roșii galbene sau morcovi mov.

         

6. Să cultivăm plante aromatice savuroase!

Deși scopul inițial a fost cultivarea legumelor, Michelle s-a gândit și la plantele aromatice. Plantele aromatice cultivate în propria grădină au un gust mult mai intens sunt proaspete și sănătoase.

7. Să răsfățăm și insectele responsabile de polenizare!

Să ajutăm dezvoltarea plantelor noastre și prin susținerea muncii albinelor, păsărilor și fluturilor responsabili de polenizarea lor. De exemplu, iarna să ne asigurăm că păsările au hrană suficientă. În grădina Casei Albe într-un strat se pot planta chiar și 30 de soiuri de plante – Raiul pe pământ atât pentru plante cât și pentru animale.

8. În numele unei acțiuni caritabile!

Dacă am amintit despre insectele care polenizează plantele, mai sunt unele lucruri interesante legate de Casa Albă. Printre plante, Michelle Obama a găsit loc şi pentru două soiuri de Euforbia, ajutând astfel două specii de fluturi pe cale de dispariție.

9. S-au gândit și la albinele harnice!

Nici nu ne putem închipui o grădină fără viețuitoarele ei active. Michelle a fost de acord cu această afirmație înființând aici stupi de albine, în apropierea grădinii.

10. Nu renunța niciodată!

Michelle nu a început ca un grădinar profesionist în amenajarea straturilor de legume de la Casa Albă, cu toate acestea a avut un succes enorm. Care este secretul? Conform spuselor ei: niciodată nu a renunțat. Grădina este influențată de condițiile meteorologice, dăunători și alte intemperii.Încazul în care cultivarea unui soi nu dă rezultate merită să încercăm încă o dată sau se recomandă schimbarea cu un alt soi.

Încercarea și greșeala sunt părți absolute ale grădinăritului care cu trecerea timpului vor fi cât mai puține pe când grădina ta va fi tot mai frumoasă - scrie Michelle.

Citatul lui Thomas Jefferson i-a reamintit că tot timpul există speranță: Greșeala unui lucru se poate corecta cu succesul altuia.

Faptul că grădina de legume de la Casa Albă a fost activă timp de 8 ani, ba chiar bucătarii Casei Albe le-au folosit drept ingrediente în mâncărurile preparate, demonstrează că grădina și plantele ei au fost îngrijite cu dragoste.

Conform lui Michelle Obama pentru acest lucru nu e nevoie decât de: Consumați roade din propria grădină, iar pentru acest lucru dacă este nevoie folosiți chiar și furca.

        


1