Sfaturi de grădinărit de la Michelle Obama!

Michelle Obama a dat un exemplu perfect prin consumul fructelor și legumelor din propria grădină, având astfel grijă de sănătate. Nu numai prin vorbe, ci și prin fapte a dovedit acest lucru.

După numirea în funcție a soțului său a transformat grădina Casei Albe, amenajând o suprafață de 100 de mp, cu straturi de legume.

În cartea ei American Grown, care a apărut în anul 2012 ne povestește despre inspirația pe care a avut-o când a început lucrările de grădinărit de la Casa Albă, împreună cu 23 de copii și cât de multe lucruri a făcut, ca să ajungă să recolteze 275 kg de legume, până la sfârșitul anului.

Toate acestea le-a făcut ca un novice în grădinărit, fiindcă la început a avut și ea multe eșecuri, având nevoie de noi și noi, încercări. În cartea ei a adunat cei mai importanţi 10 paşi pe care a trebuit să ia în considerare, când a amenajat grădina de legume.

1. Cheia succesului constă în alegerea locului potrivit!

La începutul proiectului de vis, cea mai mare provocare a fost găsirea locului pentru plante. Grădina de la Casa Albă este amplasată din fericire, pe soare; dar totuși și aici au trebuit luate în considerare necesitățile plantelor.

2. Să plantăm diverse salate!

În alegerea legumelor, neapărat a insistat la cultivarea salatelor, pentru că nu există satisfacţie mai mare ca aceea în care servim salată proaspătă, din propria noastră grădină.

         

3. Tot timpul să planificăm înainte!

Înainte de sădirea legumelor de primăvară (salată, spanac, ridiche) trebuie să avem în vedere și legumele de vară, ca urmare este necesar să lăsăm loc și pentru acestea. Iar dacă am scos deja din pământ, legumele de primăvară este recomandat să punem niște compost pe pământ, înainte să începem să plantăm legumele de vară, în locul lor.

4. Mișcare pentru sănătate!

Grădinăritul este și un bun antrenament pentru corp. Odată cu activitățile în aer liber, timpul zboară. Nici nu ne dăm seama câte calorii ardem în grădină (într-o jumătate de oră cca. 180-200 kcal.) Nu numai adulții, dar și copiii iubesc această activitate.

5. Să experimentăm cu curaj!

Michelle spune să experimentăm fără frică, deoarece în zilele de azi putem alege dintre multe legume interesante. În locul legumelor tradiționale să alegem din cele speciale. Nici nu ne imaginăm dintre câte feluri putem alege, de exemplu: ardei negru, vinete albe, roșii galbene sau morcovi mov.

         

6. Să cultivăm plante aromatice, savuroase!

Deși scopul inițial a fost cultivarea legumelor, Michelle s-a gândit și la plantele aromatice. Plantele aromatice cultivate în propria grădină au un gust mult mai intens sunt proaspete și sănătoase.

7. Să răsfățăm și insectele responsabile de polenizare!

Să ajutăm dezvoltarea plantelor noastre și prin susținerea muncii albinelor, păsărilor și fluturilor responsabili de polenizarea lor. De exemplu, iarna să ne asigurăm că păsările au hrană suficientă. În grădina Casei Albe, într-un strat se pot planta chiar și 30 de soiuri de plante – Raiul pe pământ, atât pentru plante, cât și pentru animale.

8. În numele unei acțiuni caritabile!

Dacă am amintit despre insectele care polenizează plantele, mai sunt unele lucruri interesante legate de Casa Albă. Printre plante, Michelle Obama a găsit loc şi pentru două soiuri de Euforbia, ajutând astfel, două specii de fluturi pe cale de dispariție.

9. S-au gândit și la albinele harnice!

Nici nu ne putem închipui o grădină fără viețuitoarele ei, active. Michelle a fost de acord cu această afirmație înființând în apropierea grădinii, stupi de albine.

10. Nu renunța niciodată!

Michelle nu a început ca un grădinar profesionist în amenajarea straturilor de legume, de la Casa Albă, cu toate acestea a avut un succes enorm. Care este secretul? Conform spuselor ei: niciodată nu a renunțat! Grădina este influențată de condițiile meteorologice, dăunători și alte intemperii. În cazul în care cultivarea unui soi nu dă rezultate merită să încercăm încă o dată sau se recomandă schimbarea cu un alt soi.

Încercarea și greșeala sunt părți absolute ale grădinăritului, cu trecerea timpului vor fi tot mai puține; iar grădina ta, tot mai frumoasă - scrie Michelle.

Citatul lui Thomas Jefferson i-a reamintit că tot timpul există speranță: Greșeala unui lucru se poate corecta cu succesul altuia.

Faptul că grădina de legume de la Casa Albă a fost activă timp de 8 ani, ba chiar bucătarii Casei Albe le-au folosit drept ingrediente în mâncărurile preparate, demonstrează că grădina și plantele ei au fost îngrijite cu dragoste.

Conform lui Michelle Obama, pentru acest lucru nu e trebuie decât să: Consumați roade din propria grădină, iar dacă e nevoie, pentru acest lucru, folosiți chiar și furca.

        


1