Cum ne ascundem de razele soarelui?

Persoanele care beneficiază de o curte cu grădină sau măcar de-o terasă, se pot considera norocoase, deoarece pot petrece timp de calitate în afara casei, la aer curat, ori de câte ori își doresc, indiferent de anotimp. Cea mai așteptată perioadă a anului este vara. Cine mai vrea să stea înăuntru, când ea își face simțită prezența? Cu toate acestea, lunile: iunie, iulie, august pot fi mai greu de suportat, pentru anumite persoane. Deci trebuie să facem ceva în acest sens, doar nu o să stăm în casă, nu-i așa? Chiar dacă în anumite cazuri, la interior ne-ar fi mai bine, întrucât pereții sau aerul condiționat ne feresc de arșită, tot ne dorim să stăm afară.

Ei bine, în astfel de situații, putem face în așa fel încât să avem umbră în curte. Dacă reușim, vom putea sta liniștiți în grădină sau pe terasă, deoarece vom fi protejați de razele arzătoare ale soarelui.

În cazul în care vă era un pic teamă să faceți umbră în grădină, crezând nu veți avea plante înflorite, stați liniștiți. Există nenumărate frumuseți care uimesc de-a dreptul prin formele si culorile florilor lor, chiar și în locuri umbrite. Anumitor genuri de plante, soarele chiar nu le este prieten și nu le face bine, ba dimpotrivă. Așadar în cazul în care acesta era singurul motiv, pentru care ați avut ezitări, alungați grijile și apucați-vă de treabă. Mai mult decât atât, puteți face umbră chiar cu ajutorul plantelor. Ce poate fi mai plăcut de atât?

Ce putem face, pentru a obține ”răcoare”, în grădină?

Umbra mult râvnită din timpul verii, poate fi obținută pe cale naturală (cu ajutorul plantelor și a felului lor de a se comporta) sau așa-zis artificială (adică cea creată de mâna omului, prin realizarea anumitor construcții, mai mult sau mai puțin complicate). Dacă aveți posibilitatea, îmbinați-le: rezultatul va fi spectaculos.

Umbra naturală

Acest tip de a obține grade mai puține, poate fi cea mai la-ndemână soluție, dacă este să ne gândim la faptul că se realizează prin intermediul plantelor. În funcție de aspectul lor, de modul în care se dezvoltă, de genul din care fac parte și de felul în care alegem să ”ne folosim” de ele, posibilitățile sunt multiple. În principiu, cel mai simplu este să plantăm copaci sau pomi fructiferi, deoarece aceștia se pot dezvolta foarte mult, într-un anumit număr de ani, nu neapărat mulți, deoarece există și soiuri cu creștere rapidă. Coroanele pe care aceștia le dezvoltă sunt ample, bine ramificate, bogate în foliaj și se formează nu doar pe înălțime, ci și lateral. În unele cazuri, decorează și prin flori, făcându-vă șederea și mai plăcută. Practic, în cele din urmă, veți obține niște umbrele uriașe, sub care nu veți resimți căldura mistuitoare a verii. În plus, nu sunt greu de îngrijit. Câteva exemple, în acest sens ar fi: arborele de lalea, arborele prințesei, arborele de mătase, salcia plângătoare, mesteacănul, teiul, nucul, dudul, caisul etc.

Arborele de mătase - se dezvoltă foarte frumos și poate asigura pe timpul verii, o umbră chiar plăcută. Decorul de care vă veți bucura cu ajutorul său va fi de-a dreptul ieșit din comun. Formează o coroană bogată, care se dezvoltă nu doar pe înălțime, ci mai ales pe orizontală, precum o umbrelă uriașă cu frunze penate și flori rozalii cu totul deosebite ca aspect. Va oferi grădinii un aer exotic, demn de toată admirația.

Arborele prințesei - acest arbore se poate dovedi o alegere bună, deoarece crește destul de rapid, formează o coroană destul de amplă în timp și decorează nu doar aspectul său general ci și prin foliaj, dar mai ales prin intermediul florilor liliachii.

Arborele de lalea - este un alt exemplu de arbore care oferă umbră, dar și un decor cu totul special. Formează o coroană frumoasă, amplă și atrage atenția prin florile galben-portocalii, cu aspect de lalea. Având în vedere că la maturitate, poate ajunge la înălțimi considerabile, ar fi bine să nu-l amplasați prea aproape de casă, gard sau unde poate atinge cablurile de curent electric.

Teiul - este unul dintre cei mai des întâlniți arbori din țara noastră. Cine nu a stat vreodată la umbra unui tei? Formează o coroană mare, frumoasă, bine ramificată și un foliaj abundent. Nu mai spunem de parfumul amețitor al florilor...

Nucul - este un pom impunător, care crește foarte mult în timp, dezvoltând o coroană extrem de amplă, rotunjită ca formă, extrem de bine ramificată, cu frunze din belșug și desigur produce nuci pe care le putem folosi în multe moduri, din punct de vedere culinar. Și în cazul lui, ar fi bine să-l amplasați astfel încât să nu fie în imediata apropiere a casei sau a gardului, deoarece dezvoltă rădăcini puternice, care se întind destul de mult.

Dudul - poate fi de multe ori găsit nu doar prin grădini, ci și în parcuri sau chiar pe străzi. Acesta crește destul de repede și dezvoltă o coroană mare, cu foliaj bogat oferind astfel, o umbră deasă. Ar putea dăuna totuși, gazonului. Fructele pe care le produce sunt delicioase, dulci, cu o aromă plăcută, albe sau negre, în funcție de soi. Un alt inconvenient ar fi că dudele, odată coapte, încep să cadă singure și este posibil să vă creeze mici neplăceri în acest sens, adică ar putea murdări destul de ușor locul în care este plantat, mai ales dacă este în preajma unui trotuar.

Salcia plângătoare - poate fi o opțiune, mai ales pentru persoanele care au la dispoziție o curte mai mult decât generoasă. Are avantajul de a fi printre arborii a căror creștere este destul de rapidă. Oferă cu multă generozitate umbră, deoarece soarele pătrunde cu dificultate printre ramurile sale. Într-o grădină medie sau mică, nu ar fi indicată, întrucât rădăcinile i se întind pe o suprafață mare, poate chiar de trei ori mai mare decât diametrul coroanei. Cel mai bun loc de plantare este acela în care nu aveți plante, gazon, la fel cum nici în apropierea unor conducte ori fundații, deci implicit nu aproape de casă.

Vița de vie - această plantă poate fi o opțiune mai mult decât potrivită, pentru a ne feri de razele solare. Deoarece ea iubește locurile însorite este alegerea perfectă. Această minunăție a naturii, va capta atenția soarelui, adică lumina și căldura de are nevoie, oferindu-ne în schimb, o relaxantă umbră. Optați pentru acele soiuri care se pretează pentru bolte. Acestea pot fi de mai multe feluri, alegeți-le pe cale care vă plac sau combinați-le. Orice ați alege vă veți bucura de ciorchini apetisanți cu boabe albe, negre sau roze. Va fi nevoie să le oferiți suporturi viguroase, capabile să le susțină. În acest sens, ați putea opta pentru o pergolă. Structura acestia se dovedește sigură și puternică, permițând viței să se extindă pe suprafețe mari. Ce veți obține? Un acoperiș natural deasupra capului, care nu doar va arăta excepțional, dar vă va oferi și roade nemaipomenite.

Cu puțină imaginație, vă puteți folosi de multe alte tipuri de plante, cățărătoare. Chiar și trandafirii pot fi un astfel de exemplu, la fel și iedera. Aceasta din urmă, decorează prin frunzișul des și atrăgător ca formă, iar datorită capacității sale de a se cățăra într-un timp relativ scurt, vă poate ”țese” adevărate ”perdele” pentru exterior.

O altă sugestie, destul de interesantă și rară, ar fi să fixați o plasă rezistentă în plan înclinat, pe care să o fixați de-a lungul unui perete al casei și de jos, direc în pământ sau de-o bordură. Plantați la baza acestei plase, de-a lungul ei diferite frumuseți cățărătoare. Acestea vor crește, se vor întinde, iar voi vă veți putea ascunde în spatele ei, ca după o cortină.

Umbra ”artificială”

Aceasta e cea realizată din diferite materiale, desigur cu ajutorul unor mâini dibace, multă imaginație și creativitate. Așadar filigorii, bolte, pergole, baldachine etc. Toate acestea pot fi confecționate din lemn, pot avea o structura metalică sau pot fi o îmbinare a celor două, dar nu numai. În zilele noastre materialele de construcție sunt tot mai variate. Construcțiile pot lua diferite forme, pot fi moderne sau clasice, după cum vă place și vi se potrivește. Pot fi acoperite cu pânze. La fel de bine stâlpii de susținere pot fi reprezentați de niște coloane din piatră, marmură etc.

Pergolele sunt cel mai des utilizate și pot fi simple sau complicate. Le puteți sau nu, atașa un acoperiș din lemn, stuf, materiale textile sau orice altceva. Dacă o montați în imediata apropiere a casei îi puteți atașa un acoperiș fix sau retractabil, pe care să-l folosiți doar la nevoie.

Pavilioanele de grădină pot fi achiziționate din magazinele de bricolaj. Sunt destul de ușor de asamblat și poziționat, iar ca preț sunt destul de accesibile. Li se pot atașa pereți laterali din diferite materiale, astfel veți fi feriți și de vânturile puternice.

Baldachinele - acestea, spre deosebire de o filigorie construită din lemn, cu acoperiș rezistent deasupra capului, nu vă feresc de ploaie, ci doar de soare. Sunt construcții frumoase, decorative, cochete și extrem de finuțe, romantice chiar, fiind în general acoperite cu pânze vaporoase, subțiri, ce nu permit razelor solare să pătrundă prin ele.

Panourile decorative din zăbrele - acestea sunt ușor de utilizat și pot fi asamblate fără prea mari bătăi de cap. Vă puteți folosi de panouri decorative decupate cu laser, astfel veți obține nu doar umbră, ci și un design plăcut, un pic altfel, cu atât mai mult cu cât vă alegeți chiar voi modelul decupajului, având în vedere că pot fi personalizabile. În final, veți avea parte de un decor cu iz contemporan. Aceste panouri pot fi din lemn, policarbonat etc.

Copertinele. Acestea poate fi mobile, retractibile sau fixe, se pot monta pe un suport sau direct în perete, se acționează manual sau printr-un mecanism motorizat. Cele mobile conferă un grad destul de ridicat de flexibilitate, locului în care este amplasată, cât și un strop de rafinament și stil. Se confecționează pe dimensiuni standard, dar se pot și personaliza. Sunt durabile, fiind fabricate din diverse materiale rezistente și de înaltă calitate. Protejează de razele soarelui, dar și de ploaie. În plus acestea, pot fi folosite și de către cei care stau la bloc și au un balcon pe care l-ar dori cu umbră. Este cea mai bună soluție de a vă apăra de radiațiile solare, stropi de ploaie etc.

La umbra tuturor celor enumerate, puteți sta să citiți o carte, bea o limonadă răcoroasă, puteți amplasa o masă cu scaune, pentru a servi masa în aer liber alături de cei dragi sau pur și simplu pentru a vă relaxa, fără a face ceva anume.

               


0