Irisul - latura exotică a grădinii tale

Dacă ne dorim o grdăină demnă de toată admirația și aprecierea este important ce plantăm. Cu toții visăm cu ochii deschiși la cât mai multe culori, forme și arome.

Varietatea de soiuri este un atu, pentru oricare dintre noi. Ei bine, dintre toate acele soiuri nu ar trebui să lipsească irisul. Aspectul său exotic va conferi spațiului exterior în care va fi plantat, un farmec aparte. Cine nu a văzut vreodată un astfel de exemplar? Chiar dacă cel mai des îl întâlnim în buchetele sau aranjamentele florale, locul lui este în sol, ca urmare orice grădină care se respectă trebuie să conțină măcar un soi. 

Irisul sau stânjenelul (în limbaj comun) este o plantă perenă, cu un imens efect decorativ, grație florilor sale, cu forme interesante. Este ușor de întreținut, motiv pentru care mai poartă denumirea de ”orhideea săracului.”  Originile sale sunt asiatice și europene, iar la noi în țară este cunoscut din timpuri străvechi. Pe vremuri orice casă avea în curte: lalele, narcise, liliac, trandafiri, crizanteme, dalii și iriși. 

De ce îl iubim atât de mult?
Există o multitudine de motive pentru care lumea adoră această plantă, însă cele mai importante ar fi: întreținerea ușoară și aspectul său special, cu aer exotic. Există zeci de varietăți, una mai interesantă ca alta. Punctul său forte este floarea. Aceasta este divers colorată, în funcție de soi. Forma este specifică și nu ai cum să confuzi un iris, cu altceva. Petalele fine sunt dispuse într-un mod extrem de interesant și greu de descris în cuvinte. Unele sunt orientate în sus, altele se dau peste cap, dacă putem spune așa, adică sunt curbate, îndoite spre exterior și dezvăluie mici detalii pe partea mediană: puncte, linii, pete, perișori etc. Din punct de vedere cromatic irisul este o încântare vizuală. Unele soiuri sunt monocrome, altele bicolore, în timp ce altele prezintă combinații multiple. Deși există și soiuri pitice, în general, irisul este o plantă înaltă, unele soiuri pot atinge chiar și 100 cm, la maturitate. Florile apar în vârful unor tije viguroase, deloc firave. Frunzele sunt lungi, ascuțite, asemănătoare unor săbii și apar grupat la baza tufei. În funcție de soi pot fi de culoare verde sau verde-albăstrui.  


Plantare și îngrijire
Irișii se nasc din bulbi sau rizomi, în funcție de soi, care se pot planta toamna sau primăvara. Pentru o dezvoltare armonioasă este esențială amplasarea în locuri însorite. Să țineți cont de acest aspect, deoarece plantarea lor în zone cu umbră atrage după sine neînflorirea! Ei au nevoie de lumina soarelui cel puțin 6, 7 sau 8 ore pe zi. 

Solul în care se plantează trebuie să fie bine drenat, fertil, cu un Ph neutru, până la slab acid. Adâncimea la care plantăm poate varia, în funcție de mărimea bulbului, dar în general este cuprinsă între 4-10 cm. Așezarea bulbilor în sol se face cu partea cu mustăți în jos, dar cu grijă, astfel încât la final, să nu fie acoperit totalmente cu pământ, partea superioară să fie la suprafață. O adâncime prea mare poate inflența negativ creșterea și implicit, înflorirea plantei. Nu doar adâncimea este importantă, ci și distanța dintre bulbi. Trebuie să aveți în vedere că în viitor din fiecare bulb va rezulta o tufă, care are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta sănătos. Însă și de această dată, în funcție de soi distanța poate oscila între 5-10 cm sau 15-20 cm.  Toate aceste detalii sunt variabile, după cum spuneam anterior, tocmai din acest motiv fiecare plantă în parte, vine la pachet cu instrucțiuni clare precizate pe ambalaj. 

O categorie aparte
Mult îndrăgita perioadă de înflorire a irișilor este din mai, până la început de iulie, în funcție de soi. Există nenumărate varietăți, care mai de care mai atrăgătoare: sibirica, japonica, hollandia, germanica, rutherica, persica, pitic și multe altele.

Dintre toate cele pe care le putem admira, ne oprim la un soi cu totul special, despre care am putea spune sunt o inovație în domeniu. Este vorba despre cei din categoria Ensata Dinner Plate. Aceștia se încadrează în categoria irișilor japonezi și fac parte dintr-o colecție deosebită. Te lasă cu gura căscată prin aspectul lor. Unicitatea lor constă în dimensiunea mai mult decât generoasă a florilor, acestea fiind de peste 10 cm, practic putem spune că sunt cât palma unui adult.  Însă calitățile aparte ale acestora nu se opresc aici, căci impresionează și din punct de vedere cromatic. Petalele fine prezintă nuanțe intense, misterioase, care cu lejeritate ies în evidență. Plantând iriși din categoria Ensata Dinner Plate veți oferi grădinilor voastre înălțime, dramatism, eleganță, rafinament, unicitate și lista poate continua. Ca să vă convingeți de particularitățile acestora, ne oprim un pic asupra lor, încercând să-i descriem pe scurt:  

Blueberry Pie - flori gigantice, cu petale ca din catifea, într-o culoare captivantă, misterioasă și intensă, dar greu de definit: mov-violet, cu mici accente galbene. 

Ice Cream - flori uriașe, cu petale fine în nuanțe albăstrii, discret conturate cu alb și intense tușe galbene, la bază.

Jell-O - flori foarte mari, cu petale într-o nuanță vibrantă de mov-rozaliu, striații albe și tușe galbene la bază. 

Tiramisu - flori colosale a căror petale albe ca spuma laptelui sunt fin conturate cu roz-purpuriu. Dacă vă doriți asemenea minunății în propriile grădini, ne puteți consulta oferta. 


Despre iubitorii de iriși
Știați ce se spune despre persoanele a căror floare preferată este irisul? Că sunt oameni creativi, care-și folosesc imaginația cu  mare spor; le plac provocările și se implică în tot felul de proiecte unde-și pot pune în valoare calitățile care țin de zona lor creativă, artistică. Totodată sunt considerate ființe optimiste, visătoare și spontane.

Semnificații
Ce mesaj se poate ascunde în spatele unui buchet de iriși, oferit unei persoane? Se spune că aceste flori sunt un simbol al afecțiunii, al căldurii, al încrederii, al aprecierii, înțelepciunii, prieteniei etc. Îl puteți oferi cu drag mamelor, bunicilor, surorilor sau celor mai bune prietene. 

Chiar și din punct de vedere cromatic, irișii au o anumită semnificație: cel mov ar fi un simbol al înțelepiciunii și complimentelor, cel albastru reprezintă speranța, încrederea, credința; pe când cel alb, desigur puritatea, inocența. Să știți că, până și zodiile au ceva de spus în privința irișilor. Se consideră că ar fi florile potrivite zodiei ”pești,” alături de liliac, floarea de lotus și cea de ”nu mă uita.”  


0