Proiect de vară, pentru grădină

În sfârșit e vară și putem sta afară, cât e ziua de lungă. Indiferent că e weekend sau suntem în concediu trebuie să facem în așa fel, încât timpul petrecut în propria grădină, să fie cât mai plăcut. Desigur, plantele au un aport major, dar parcă nu e destul. Starea de bine, depinde și de ambient. Cum putem transforma spațiul exterior, pentru a fi cât mai atrăgător?  

Ei bine, cu puțină îndemânare și creativitate se pot realiza tot felul de decorațiuni. De ce am cumpăra, când putem chiar noi, confecționa diferite lucruri? Mereu avem ceva la îndemână. Cu toții avem obiecte pe care nu le mai folosim. Haideți să nu le aruncăm, ci să le transformăm dându-le o cu totul altă destinație!

Reciclând, putem realiza adevărate opere de artă.

Ce? Cum? Din ce?

E imposibil să nu aveți prin casă, piese de mobilier vechi, care tocmai s-au defectat sau pur și simplu, lucruri pe care nu le mai utilizați demult. Multe dintre ele pot fi transformate. De exemplu: dacă aveți o comodă cu sertare, pe care doriți să o aruncați, răzgândiți-vă. O puteți revopsi și folosi drept suport de flori. Deschideți sertarele și plantați în ele flori, divers colorate. Poate aveți și un scaun, de șezutul căruia vă puteți folosi, cu același scop. Veți obține ceva spectaculos.

Dacă stați afară, cu siguranță veți avea nevoie și de un cuier. Nu cumpărați, mai bine confecționați unul. Cum? Folosindu-vă de o bucată mai lată de lemn și niște linguri de supă sau furculițe. Se iau tacâmurile, se îndoaie, se fixează pe bara de lemn ori direct în perete și e gata cuierul.

Din paleți puteți realiza, chiar și un confortabil pat suspendat. Tot ce trebuie să faceți este să uniți doi paleți, fixându-i bine. În fiecare colț atașați o funie. Uniți-le pe cele ale lățimilor patului, astfel veți forma două puncte de sprijin. Mai aveți nevoie de două cârlige, în ambele puncte deja formate și gata. Agățați patul între doi copaci, în plafonul terasei sau de o bară de oțel, rezistentă. La final, așezați o saltea ușoară și o pernă.

Chiar și un bar cu scaune cu tot, puteți realiza din paleți și/sau butuci de lemn.

O roată de căruță? Poate fi agățată pe perete. Grădina va căpăta un aer rustic. Agățați de ea câțiva știuleți de porumb uscați. Dar roata se poate folosi pentru a planta câteva suculente, în fiecare ”triunghi” al acesteia. Așezați-o pe asfalt, confecționați-i un ”capac,” acesta va deveni partea de jos a așa-zisului ”ghiveci.”Apoi, apucați-vă de plantat.

Dacă aveți pe acasă prea multe scoici, adunate de prin vacanțe și vreți să scăpați de ele, nu le aruncați. Luați un ghiveci mai mare, de ceramică și lipiți-le pe acesta. Va avea un cu totul alt aspect.

Chiar și un trunchi de copac sau pom, poate deveni suport de flori sau o bancă. Încercați să faceți două orificii în acel lemn. Plantați în ele ce flori doriți, de preferat perene, pentru a vă bucura de ele, an de an. Iar dacă aveți niște scaune pe care nu le mai folosiți, detașați-le spătarele și fixați-le din loc în loc, pe trunchiul respectiv. Va rezulta o bancă simpatică.

O alee din bucăți de lemn, cărămidă sau pietre va arăta incredibil de frumos.

Aveți copii și nu mai știți ce să faceți cu niște camioane mari, din plastic? Puneți-le la treabă. Plantați în ele ce doriți. Cel mic vă fi mulțumit că nu i-ați aruncat jucăria, casa va fi mai puțin încărcată, iar culorile vă vor înveseli grădina.

Dacă aveți un loc alocat plantelor aromatice, să știți că le puteți marca locul, cu ajutorul unor bucăți de lemn. Pot fi niște ramuri mai groase (dar drepte), care au rezultat în urma toaletării copacilor/pomilor, din grădină ori din fața casei. Imediat ce ați treminat de plantat, așezați indicatorul din lemn pe care ați scris, în prealabil numele plantei. Așa, nu le veți încurca, dar veți obține și un efect vizual drăguț. Practic, puteți spune că ați realizat niște ”etichete” handmade.

La amurg, pentru a vă bucura de un decor plăcut,  ați putea folosi niște borcane simple, pe care să le agățați din loc în loc, prin grădină. Așezați în fiecare, câte o lumânare, de preferință cu led, pentru a nu avea neplăceri.

Dintr-un scaun căruia i s-au rupt picioarele, puteți realiza un leagăn pentru voi sau copiii voștri. Păstrați doar partea de șezut și eventual, spătarul.

O roabă mai veche, poate fi transformată într-o mare și interesantă ”jardinieră.” Plantați flori de diferite forme, înălțimi și culori.

Orice ghiveci banal, poate deveni un punct de atracție, dacă-l decorăm. Jucați-vă. Adunați pietricele, mușchi, așchii sau tot felul de bucățele de lemn, scoarțe, sfori și lipiți-le într-un mod creativ. Ba chiar și niște ”prieteni” de grădină, puteți confecționa. Folosiți-vă de câteva ghivece de ceramică, de dimensiuni diferite. Vopsiți-le, pictați-le și construiți cu ajutorul lor, cei mai simpatici ”oameni.” Copiii vor fi încântați și vor avea grijă de ei. Cu siguranță vor dori să le ude ”părul.” 

Doriți un ghiveci suspendat? Puteți folosi o minge de baschet (sau de fotbal) spartă. Tăiați-o aproximativ în jumătate. Faceți patru găuri, în care introduceți tot atâtea sfori. Legați-le cu un nod, cu ajutorul lui veți agăța ghiveciul. Puneți pământ și plantați ce doriți. Nu uitați să faceți câteva găuri în partea inferioară, pentru a se scurge apa.

Până și un candelabru vechi, poate deveni un suport pentru flori.

Ideile pot continua la nesfârșit. Important e să aveți materie primă, imaginație, îndemânare și răbdare. 

Spor la treabă!

            


0