Totul despre kaki

În ziua de azi, există nenumărate fructe cu iz exotic, pe care le știm destul de bine, ba chiar ne-am obișnuit cu ele și le consumăm tot mai des. Asta nu doar datorită faptului că le găsim în supermarket, printre mere, pere sau alte fructe autohtone, ci pentru că le putem cultiva fără probleme, la noi în țară. Din această categorie face parte și KAKI.

Generalități și curiozițăți

          

• Diospyros Kaki este o specie arboricolă, din genul Diospyros, care face parte din familia Ebenaceae și cuprinde aproximativ 700 de specii înrudite.

• În limbaj popular, e cunoscut drept curmal japonez; iar la o căutare în limba engleză îl găsim sub denumirea de Sharon sau Persimmon.

• I se mai spune fructul dumnezeiesc, fructul zeilor sau fructul divin deoarece etimologic vorbind, termenul de ”Diospyros” ar proveni din alăturarea a două cuvinte grecești: ”dios” și ”pyros,” care traduse contextual înseamnă ”fructul zeilor” sau ”fruct divin”.

• Când găsiți fructe mai puțin coapte, așezați-le într-o pungă, alături de câteva mere; acestea, prin transpirație vor elimina etilenă și le vor accelera procesul de coacere.

          

De unde putem achiziționa pomi de calitate pentru plantat?. Achiziționați plante din pepiniere sau magazine specializate, care vă oferă garanția soiului. Astfel veți evita neplăcerea de a primi altceva decât ați cumpărat. Sweet Garden este un astfel de exemplu. La noi găsiți plante sănătoase, care dacă sunt corect sădite și atent îngrijite se vor prinde și vor fi rodnice.

           

Kaki - plantare și întreținere

• se poate planta atât în grădină, cât și la scară mare

• chiar dacă este o plantă cu iz exotic, s-a adaptat extrem de bine condițiilor climatice din țara noastră și face față temperaturilor mai scăzute. Se recomandă totuși, amplasarea în zone ferite de curenții reci de aer și protejarea lui, mai ales în primii doi de la plantare; dar și în zonele unde iarna, gradele scad sub -18.

• se plantează atât toamna, cât și primăvara, cu condiția ca solul nu fie înghețat. Pentru o dezvoltare armonioasă are nevoie de un sol fertil, bine drenat. Ca amplasament, preferă locurile însorite.

• se sapă o groapă ceva mai mare decât mărimea ghiveciului. Se scoate planta din ghiveci, fără a-i curăța rădăcinile de pământ și se introduce cu acesta cu tot, în groapa de plantare. Se acoperă cu pământ și se udă bine.

Distanța de plantare

  Kaki fructifică mai abundent, dacă este plantat pe sol fertil, potrivit de umed, la o distanţă minimă de 4 m între fiecare exemplar. Are nevoie de spațiu suficient de mare pentru a se devzolta armonios. Planta matură ajunge la o înălţime de aproximativ 6-8 m.

Perioadă de fructificare

Deoarece înflorește cu precădere prin luna mai, automat și perioada de coacere a fructelor este mai târzie și anume spre sfârșitul toamnei, prin octombrie-noiembrie. În funcție de soi, fructele pot fi mai mult sau mai puțin astringente.

          

Fructul de kaki. Aspect și gust

          

           

• este aspectuos, are o culoare galben-portocalie sau portocaliu-roșiatică, în funcție de soi

• prezintă un înveliș lucios, de ”duritatea” unei roșii și un miez fin, destul de compact și suculent totodată. Chiar dacă inițial pot părea destul de tari, la coacerea deplină, acestea se înmoaie semnificativ și sunt zemoase.

• gustul este unul extrem de bun, dar greu poate fi descris în cuvinte, datorită diferitelor percepții pe care oamenii le pot avea: pe unii îi trimite gândul la miere, alții consideră că ar fi o combinație între caisă, piersică și pară.

• se poate consuma ca atare, dar pooate fi folosit în salate de fructe, smoothie-uri, prăjituri, gemuri

Beneficii ale fructului de kaki

• ste bogat în fibre

• conține potasiu, cupru, mangan, acid folic, magneziu și fosfor.

• are un conținut ridicat de vitamina C, B6, A, E și K

• este o sursă bogată și sigură de antioxidanți

• consumul fructelor de kaki ajută la: sănătatea inimii, contribuie la reducerea inflamațiilor, ajută digestia, îmbunătățește vederea, stimulează sistemul imunitar, previne semnele îmbătrânirii premature, menține sub control tensiunea arterială, îngrijește pielea etc.

Bine de reținut!

Mai ales atunci când vorbim despre plantații, se recomandă normarea fructelor sau, altfel spus, rărirea acestora. Se întâmplă ca multe fructe se crească foarte aproape unele de altele, în acest caz se procedează la îndepărtarea manuală a unora dintre ele, pentru a rămâne o anumită distanță între fructe. Acest lucru poate avea loc atunci când fructele au 1 sau 1,5 cm. De ce? Pentru că deseori pot fi multe și mărunte, lucru care le împiedică să crească așa cum ar trebui, sau pot fi multe și mari, caz în care mărimea lor duce la ruperea crengilor sub greutatea lor.

          


0