Soiuri de viţă de vie - cum alegem viţa de vie

Viţa de vie este una dintre cele mai vechi plante, pe care omenirea a cultivat-o. Este amintită în Biblie şi juca un rol important în mai multe culturi străvechi. În zilele noastre, o regăsim în aproape orice curte deoarece este uşor de cultivat şi ne dăruieşte fructe din abundenţă.

Cum să alegem viţa de vie?

Soiurile de viţă de vie, în funcţie de utilizare se împart în două mari categorii: de masă şi de vin. Strugurii de masă sunt potriviţi pentru a fi consumaţi proaspeţi şi pentru depozitare, iar cei de vin sunt cultivaţi evident, pentru prepararea diverselor vinuri. În cadrul fiecărei categorii găsim soiuri albe, albastre şi roz. Iar cei pe care îi deranjează sâmburii din boabe pot să îşi aleagă soiuri care nu au astfel de ”impedimente” (chiar prin cultivare bio).

cum-alegem-vita-de-vie-soiuri-de-vita-de-vie

La alegerea tipului de vie potrivit trebuie să luăm în considerare în ce fel se vor folosi fructele. În cazul în care dorim struguri de masă, pentru consum proaspăt merită să alegem soiuri care se coc în perioade diferite, ce ne oferă fructe proaspete timp de mai multe luni pe an.

Cum să ne creştem viţa de vie?

Unul dintre cele mai importante aspecte privind plantarea viţei de vie este aşezarea într-un loc însorit, cald şi cu sol bogat în substanţe nutritive. O greşeală frecventă la plantare este că butaşii de vie nu sunt introduşi suficient de adânc în sol. Plantarea corespunzătoare se face astfel încât punctul de altoi să rămână numai cu 2-3 cm deasupra solului. Butaşii de vie plantaţi îşi arată fructele după 2-3 ani de la sădire. Ca să putem controla creşterea lor şi să avem parte de o recoltă bogată se recomandă tunderea butaşilor în fiecare primăvară.

Din oferta noastră vastă de viţă de vie, soiurile de masă cele mai îndrăgite sunt: Tereza, Regina viilor, Estera, Suvenir; iar dintre cele de vin: Tămăioasa de Cserszeg, Medina sau Muscat Otonelul. Merită să consultaţi magazinul nostru online, pentru a găsi varianta ideală pentru dumneavoastră.


0