Sedum - un întreg Univers, într-o singură grădină

 

În lumea mare a plantelor este greu să faci alegeri, atunci când ai grădină și tocmai te apuci să o amenajezi. Este bine să fie cât mai variate, însă totul depinde de pretențiile acestora cu privire la amplasament, necesități și de gusturile tale. Multe persoane visează la ceva spectaculos, dar în același timp parcă și-ar dori să nu-și bată prea tare capul cu întreținerea lor. Cum nu este posibil doar să plantăm, după care să uităm de ele, crezând că pot rămâne doar la dispoziția naturii, anumite îngrijiri și o minimă atenție se impun.

Cu toate aceste mențiuni, există totuși un anumit gen de plante, despre care se spune că sunt aproape de perfecțiune. Este vorba de Sedum. Și-a câștigat această titulatură tocmai pentru că au o creștere viguroasă, rapidă, nu necesită îngrijiri speciale, deci se întrețin ușor; decorează grădina într-un mare fel, pentru un timp îndelungat și sunt extrem de rezistente, mai ales la temperaturile ridicate, specifice verilor, chiar și cele secetoase. Unde mai punem că nici albinele și fluturii nu-i pot rezista?  

Denumire și descriere generală

Sedum este un gen de plante, extrem de larg, care cuprinde peste sute de varietăți, ce aparțin la rândul lor, familiei Crassulaceae. În linii mari, această familie se caracterizează prin faptul că frunzele plantelor sunt suculente, deci capabile să depoziteze o anumită cantitate de apă. Există mai multe versiuni în ceea ce privește etimologia, respectiv semnificația cuvântului Sedum. O dată se spune că denumirea provine din latinescul ”sedo” care presupune a calma, a liniști, a potoli (asta deoarece mai demult, frunzele anumitor soiuri erau folosite drept calmant); însă o altă variantă ar fi că provine de la cuvântul ”sedeo” care înseamnă a sta, a ședea (datorită tipului de creștere a multor specii, în special a celor scunde, care ”stau” pe sol și se întind pe acesta sau pe pietre, iar frunzele nu au acel pețiol lung, fiind direct atașate de tulpină). Sedumurile sunt răspândite peste tot prin lume: în Europa, Asia, Africa de Nord, Mexic, America de Nord. Deoarece fac parte din categoria suculentelor, pot supraviețui fără probleme perioadelor secetoase, călduroase tocmai datorită consistenței cărnoase a frunzelor, acestea înmagazinând apa în interiorul lor.  Sedumurile, după cum spuneam, se prezintă într-o mare diversitate de înălțimi, culori și forme. Vorbim în principiu de plante perene, cu toate că există și câteva varietăți anuale, însă sunt minoritare din punct de vedere numeric. Se împart în două mari categorii: cu creștere joasă (târâtoare, excelente acoperitoare de sol sau curgătoare, potrivite în ghivece suspendate) și înalte, adică cele care au creștere verticală (ideale ca borduri de-a lungul unor alei sau troturare). În marea lor majoritate au flori de mici dimensiuni, ca niște steluțe, frumos colorate și pot fi galbene, rozalii, roșiatice, liliachii, cărămizii, albe etc. În cazul celor cu creștere înaltă, acestea se prezintă grupat, sub forma unui corimb (extrem de asemănătoare ca aspect, cu coada șoricelului). Se pretează în orie tip de grădină, rustică sau modernă, mare sau mică. După caz, pot fi plantate direct în sol sau în ghivece ori jardiniere; printre rocării, ca acoperitoare de sol, ca ”acoperiș” verde, în anumite cazuri poate fi o alternativă pentru gazon, ca bordură sau printre straturile perene, în diverse aranjamente și combinații. Anumite varietăți (din categoria celor înalte) sunt des folosite la realizarea buchetelor sau aranjamentelor florale.

Îngrijire

Sedumurile sunt ușor de întreținut, mai ales datorită faptului că nu au pretenții în privința solului în care se plantează, dezvoltându-se bine și în cele sărace. Desigur că nu îi dăunează îngrășământul sau compostul, însă nu este neapărat o condiție pentru dezvoltarea lor armonioasă. Odată ce s-a prins, Sedumul va triumfa fără probleme. Nu vă faceți griji în privința hidratării, la fel cum trebuie cu alte plante perene. Îi sunt suficiente chiar și preciptațiile care survin în mod natural; dar asta nu înseamnă totuși, că puteți uita de ele. Nu tolerează apa în exces, îi dăunează și duce la pieirea plantei, deoarece putrezește. Doar asigurați-vă că solul este bine drenat, pentru a nu sta apa. În cazuri de secetă extremă, ar fi cazul să interveniți, dar moderat și cumpătat.  Un alt aspect important este amplasamentul. Cu toate că unele specii se descurcă și la umbră parțială, totuși Sedumurile sunt plante iubitoare de soare, de lumină. Cele mai nepretențioase soiuri sunt cele târâtoare. Și încă ceva: odată ce-și vor găsi locul, să știți că și fluturii vor afla că le aveți în grădină și vor veni neinvitați, întrucât florile lor le sunt pe plac, coloratelor zburătoare.

Specii și varietăți

Există multe specii și varietăți de Sedum, fiecare cu particularitățile sale, însă toate cu un imens efect decorativ. Printre cele mai cunoscute specii Sedum enumerăm: Sedum telephium (considerată varianta sălbatică, pe care o putem găsi în flora spontană), sedum acre, sedum spectabile, reflexum, album, kamtschaticum, pulchellum, spurium, sieboldii, hispanicum, morganianum, rubrotinctum,  pachyphyllum, spathulifolium etc. Dacă alegeți să plantați mai multe soiuri, faceți în așa fel încât să iasă fiecare în evidență, alernându-le pentru a obine un contrast de forme și culori; fie că le plantați direct în sol într-un aranjament special realizat, de-a lungul unei alei ca bordură, printre rocării pe care să se întindă în toată voia, în ghivece sau jardinere pe care să le amplasați pe terasă.  Pretențiile reduse în ceea ce privește întreținerea lor, le face extrem de iubite. Datorită toleranței pe care o au în privința mediilor mai secetoase, Sedumurile sunt din ce în ce mai des folosite în grădinăritul de tip xeriscape. Această variantă de amenajare a fost inventată în America, către finalul anilor 70, într-o perioadă de secetă extremă și se bazează pe folosirea unor plante care sunt rezistente din acest punct de vedere și care sunt aranjate în mod eficient, pentru a folosi cantități mai reduse de apă.

Mică atenționare

În general, nu prea s-ar ivi situații care să vă îngrijoreze în ceea ce privește Sedumurile. Cu toate acestea, uneori, pot să apară anumite situații problematice, care să dauneze plantei. În acest sens semnalăm: solul prea dens, un drenaj deficitar și apa în exces. Această din urmă situație, duce la putrezirea rădăcinilor și planta va muri. 


0