Delicii din căpșuni și flori de soc

Începe sezonul în care ne putem bucura de unele dintre cele mai iubite fructe: căpșunile. Cine nu le adoră? Copiii și adulții deopotrivă le savurează, în fiecare an. Sub orice formă le-am consuma: crude sau prelucrate în diverse deserturi sau gemuri, acestea sunt delicioase.

Tot în această perioadă își fac apariția și florile de soc. Probabil nu toată lumea este fanul acestei arome, dar noi știm mulți care o agreează.

Și dacă tot apar aceste minunății puternic aromate în aceeași perioadă, de ce nu le-am combina într-o rețetă delicioasă de gem?! Sau mai multe ... ? Noi am găsit niște rețete, pe care ne-am gândit să vi le împărtășim.

Gem de căpșuni și flori de soc

Ingrediente:

1 kg de căpșuni

500 g zahăr

sucul unei lămâi

3 flori mari, frumoase de soc

Mod de preparare:

Spălați bine fructele și tăiați-le în bucăți. Puneți-le într-un bol mare, împreună cu zahărul și sucul de lămâie. Amestecați-le și lăsați-le deoparte pentru câteva zeci de minute.

Clătiți bine capul florilor de soc, apoi detașați cu grijă floricele de pe tije și adăugați-le peste căpșuni. Fierbeți amestecul aproximativ o jumătate de oră. Îndepărtați constant, spuma care se formează deasupra. Apoi faceți un mic test. Luați o lingură de gem și așezați-o pe o farfurie rece. Așteptați vreo două sau trei minute. Dacă s-a solidificat/închegat atunci gemul este gata. Dacă nu, continuați fierberea. Imediat ce considerați că este fiert, turnați gemul fierbinte în borcane (curățate și sterilizate în prealabil). Închideți-le ermetic, după care întoarceți-le cu capul în jos. Se lasă în această poziție până la răcirea completă.

Din aceste cantități ies 4 borcane de gem.

Gem de căpșuni și socată

Ingrediente:

500 g căpșuni

o jumătate de măr Granny Smith

400 g zahăr

3 linguri suc de soc/socată

2 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Spălați căpșunile și tăiați-le în bucăți, la fel și mărul. Puneți fructele într-un vas mare. Adăugați zahărul și amestecați cu grijă. Puneți vasul pe aragaz/plită la ”foc” mic, până fructele încep să-și lase sucul, iar zahărul este complet topit. Acum puteți adăuga socata, amestecând frecvent. Creșteți puțin temperatura până începe să fiarbă, moment din care încetați să mai amestecați timp de 15 minute. Stați totuși, prin preajmă pentru orice eventualitate. După acest sfert de oră, opriți focul. Amestecați cu grijă, încet. Dacă nu este închegat, atunci continuați să fierbeți, încă 5 minute. Apoi se lasă să se potolească puțin în vas, după care se adaugă zeama de lămâie. Puneți gemul în borcane, închideți-le ermetic și lăsați-le să se răcească într-un loc întunecos. Se păstrează la fel, în spații ferite de lumină, cum ar fi o cămară sau o debara. Borcanul, odată desfăcut se va păstra la frigider.

Din aceste cantități ies 2 borcane mici de gem.

Gem cu căpșuni și flori de soc, rapid

Ingrediente:

250 g zahăr gelifiant

440 g căpșuni

10 g flori de soc

2 linguri de zeamă de lămâie

opțional, pastă de vanilie

Mod de preparare:

Începem cu o recomandare: dacă vreți să fie totul cât mai simplu, folosiți un robot de bucătărie.

Puneți zahărul gelifiant în bolul robotului și mixați-l de câteva ori pentru a-l face mai fin. Adăugați căpșunile și florile de soc. Mixați-le de câteva ori, apoi adăugați zeama de lămâie și dacă doriți, pasta de vanilie. Fierbeți amestecul timp de 18 minute, amestecând din când în când, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Puneți-l apoi în borcane, pe care aveți grijă, să le închideți ermetic. Întorceți-le cu josul în sus și lăsați-le să se răcească. Depozitați-le în spații ferite de lumină. După desfacerea unui borcan, acesta trebuie păstrat în frigider.

Sperăm că v-am făcut poftă!

          


0