Delicii cu zmeură

Zmeura - acel fruct apetisant, zemos, incredibil de aromat - ne încântă papilele gustative, în fiecare vară. Nu ne putem abține să nu gustăm, când ne aflăm în fața unei tufe sau a unui bol plin cu boabe aspectuoase și sănătoase. Nu-i așa? Există nenumărate soiuri, fiecare cu farmecul său.

Varietăți de zmeură și idei de preparate

Cele mai cunoscute varietăți de zmeură au fructele roz închis spre roșu și sunt rotunde sau conice. Dar există și soiuri cu boabe galben-aurii, violet sau chiar negre. Doar imaginați-vă o salată de fructe sau un desert, decorat cu toate acestea la un loc? Ce culori...

Că tot veni` vorba despre preparate culinare, ce ar fi să vedem ce minunății putem face, având ca ingredient principal, minunata zmeură? O grămadă, începând de la: sosuri, smoothie-uri, siropuri, limonade, gemuri, până la: prăjituri, tarte, salate, plăcinte, torturi, creme, înghețată, granita, șerbet, jeleu... etc.

Zilele trecute, am cules o cantitate semnificativă de zmeură și am avut chef să intrăm în bucătărie. Ni s-a făcut poftă de ceva bun, așa că... ne-am documentat puțin. Iar acum, am zis să vă prezentăm și vouă, câteva rețete interesante, pe care le-am găsit în căutarea unui dulce perfect, de vară.

1.Brioșe

  Ingrediente:

- 1 ou

- 125 g făină

- 75 g unt topit

- 50 ml lapte

- 1 lingură de zahăr brun

- 1 linguriță de praf de copt

- 100 g zmeură

Mod de preparare:

Făina și praful de copt se amestecă, după care se adaugă oul, zahărul, untul topit și laptele. Mixați până la omogenizare. Compoziția astfel rezultată va fi destul de densă. Dacă vi se pare prea groasă, adăugați puțin lapte.

Așezați în fiecare formă de brioșă, puțină compoziție; adăugați două sau trei bucăți de zmeură, apoi acoperiți cu un alt ”strat” de compoziție.

Introduceți tava cu brioșe, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru circa 20 - 25 sau 30 de minute, după caz.

* Cantitatea de aluat este pentru 12 bucăți de brioșe mici sau 6 brioșe normale.

2.Înghețată simplă de zmeură

 Ingrediente:

- 500 ml smântână dulce pentru frișcă (aceasta trebuie să fie neapărat cu un conținut ridicat de grăsime, minim 30 %)

- 500 g zmeură proaspătă

- 200 g zahăr pudră (puteți pune mai mult sau puțin, după preferință)

- pentru un plus de savoare, vanilie (opțional)

Mod de preparare:

Bateți frișca până obțineți o spumă tare și fermă (aceasta trebuie răcită bine înainte). La final, adăugați zahărul pudră și vanilia. Într-un bol separat, amestecați ușor zmeura cu o spatulă sau lingură de lemn, unele boabe se vor zdrobi, ceea ce va constitui colorantul natural al viitoarei înghețate. Încorporați-le în spumă prin mișcări lejere, până la omogenizare.

Turnați amestecul într-un vas și puneți-l la congelator. La fiecare 30 minute, aveți grijă să amestecați compoziția, cu o furculiță, pentru a împiedica formarea particulelor de gheață. Repetați această procedură de vreo 6 ori, (va dura cam trei ore, până înghețata va ajunge la consistența ideală).

Dacă aveți aparat de făcut înghețată, totul e și mai simplu. Preparatul va fi gata în aproximativ 45 de minute.

3.Brownie cu brânză și zmeură

 Ingrediente brownie:

- un pachet de unt (200 g)

- 250 ml lapte

- 300 g zahăr

- 300 g făină

- 3 ouă

- 3 linguri cacao

- 1 linguriță praf de copt

- 200 g zmeură

Ingrediente crema de brânză:

- 400 g brânză de vaci fină

- 100 g zahăr pudră cu vanilie

- 2 ouă

Mod de preparare:

Pentru compoziția de brownie: separați gălbenușurile de albușuri. Apoi, puneți la foc moderat, într-un vas: laptele, untul, zahărul și cacaoa. Fierbeți până când untul și zahărul s-au topit complet. Lăsați să se răcească și adăugați gălbenușurile. Încorporați făina și praful de copt. Omogenizați. Bateți albușurile spumă, adăugați-le în aluat, amestecând circular cu o spatulă.

Într-o tavă (de 32x35 cm) tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și tapetată cu făină, turnați compoziția de negresă.

Pentru cremă, amestecați brânza cu zahărul pudră și vanilia, apoi adăugați ouăle și mixați până obțineți un amestec fin, omogen. Cu o lingură, luați din crema de brânză și puneți din loc în loc, peste aluatul de brownie. Apoi, cu o furculiță sau un băț pentru frigărui, dați compoziției un aspect marmorat.

La final, presărați deasupra boabele de zmeură.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 30-40 de minute, nu mai mult. Cu orice minut în plus, prăjitura își va pierde acea consistență specifică brownie-ului.

Se lasă la răcit, apoi se taie în pătrate.   

Poftă bună!

          


0