Decorațiuni de toamnă, pentru casă și grădină

În fiecare an, ne gândim cum să ne înfrumusețăm casa, de Paști și de Crăciun. De ce nu am face asta și cu alte ocazii, cum ar fi spre exemplu, acum? Toamna este un anotimp care are multe de oferit în sens decorativ, astfel încât ne putem transforma casa și grădina, în cele mai interesante moduri.

Curte și grădină

Cu siguranță, dacă aveți un spațiu exterior încercați să-l faceți cât agreabil, astfel încât să vă facă plăcere să petreceți timp acolo, să vă întâmpinați musafirii într-un cadu de poveste sau dacă este prea frig și nu puteți sta pe afară, măcar să admirați ceva frumos, atunci când vă uitați pe fereastră.

Ce puteți face?

Cel mai simplu lucru este să plantați crizanteme, dacă nu cumva aveți deja. Acestea sunt unele dintre florile toamnei. Sunt minunate prin diversele forme, dimensiuni și culori în care se prezintă. Chiar dacă nu aveți curte, ci doar o terasă, le puteți ține în ghivece. Vor arăta excepțional, mai ales dacă vor fi de diferite culori. Ele formează tufe extrem de atrăgătoare și bogate. Ba chiar și în vază sunt foarte rezistente aceste plante.

Dacă vă știți îndemânatici, puteți realiza chiar voi adevărate opere de artă sau mai bine zis decorațiuni ingenioase, din tot felul de materiale naturale. Spre exemplu, dacă aveți un trunchi de copac sau pur și simplu niște bușteni, relativ egali, îi puteți transforma în ceva nemaipomenit: un tren decorativ. Luați toți butucii și încercați să le faceți o ”scobitură”, astfel încât să devină suporturi pentru plante sau mai bine zis, niște jardiniere, după care, luați niște ”felii” rotunde de lemn și atașați câte patru, fiecărui butuc, două într-o parte, două în alta. Acestea vor fi ”vagoanele trenului.” Plasați în fiecare ”scobitură” câte o plantă. La final, unul dintre butuci va trebui transformat în locomotivă. Atașați-i tot felul de elemente, din lemn astfel încât să imite cât mai bine acest vehicul. Dar dacă nu vreți să vă complicați prea tare, puteți folosi pur și simplu niște lăzi pe post de vagoane, în care să așezați ghivece cu flori, iar pentru locomotivă așezați vertical o ladă, atașați-i o platformă mică din lemn, peste care puneți (culcat) un butoi. Fiți creativi.

Cu ajutorul unor baloți de paie, puteți să creați un peisaj cu iz rustic, însă extrem de frumos. Aceștia pot fi folosiți pe post de tabureți, mai ales dacă aveți mai mulți. Dacă nu reușiți să faceți rost decât de unul singur, puteți construi în jurul lui un punct de atracție pentru spațiul exterior.

Aveți o colivie, pe care nu o mai folosiți? Curățați-o, vopsiți-o cu negru și pune-ți în ea tot felul de dovleci ornamentali. Amplasați-o pe terasă, în filigorie, pe jos lângă ușa de intrare în casă sau chiar înăuntru, în hol. Indiferent de locație, veți atrage toate privirile cu ea. Cu același scop puteți folosi și niște felinare, pe care ori le agățați ori le așezați direct pe jos, de o parte si de alta a ușii de intrare în casă sau pe terasă.

Puteți achiziționa tot felul de lămpi solare, sub formă de animale sau figurine din ceramică, unele mai interesante ca altele. Spre exemplu, una sub formă de arici sau orice vă trimite cu gândul la toamnă. Dacă aveți copii, aceștia vor fi încântați să le admire, zi de zi.

Poate aveți o căruță mai mică sau o roabă. Le puteți folosi ca element de suport pentru aranjamente în aer liber, care pot conține plante frumos colorate, de toamnă sau pur și simplu, împrăștiați peste tot prin grădină, dovleci de diferite forme, culori și dimensiuni.

Tot în aer liber, dacă ați schimbat de curând vreo fereastră sau aveți una veche în pod ori pivniță, nu o aruncați, ci luați-o, curățați-o pe cât posibil și agățați-o pe perete, ca pe un tablou. Adăugați-i în față o ”jardinieră” din lemn, în care puteți face un aranjament de toamnă.

Atârnați pe unde puteți, știuleți de porumb uscați, fie din cei clasici, fie din cei decorativi. Aceștia din urmă sunt extrem de colorați și arată bine oriunde, fiind special concepuți în acest sens.

La interior

Căminul trebuie să arate bine, deci nu putem să nu-l decorăm. Este foarte important ca acesta să fie cât mai primitor. De cele mai multe ori, accentul cade pe sufragerie, hol sau ușa de intrare în casă. Ei bine, puteți decupa și scobi dovleci mari, în care să puneți niște leduri cu baterii, astfel încât veți obține un decor frumos pe timpul zilei și o lampă ingenioasă noaptea. Dacă nu doriți să-i tăiați, îi puteți păstra așa cum sunt, dar le puteți da viață, pictându-i. Așa, veți avea de noi prieteni, alături de voi.

Masa din sufragerie are nevoie de o piesă de rezistență, la fel și cea din hol. Aici vă puteți juca și folosi imaginația, creativitatea. Puteți realiza un aranjament într-un bol sau în tot felul de recipiente pe care le aveți la-ndemână. Spre exemplu, dacă aveți un suport pentru prăjituri etajat, montați-l și așezați pe el dovleci ornamentali de dimensiuni mai mici, cu forme și culori diferite, castane, ghinde, flori uscate (de exemplu, coada șoricelului sau hortensii), conuri de brad, spice de grâu, nuci, mere, etc.

Desigur, aranjamentele florale sunt oricând o plăcere. Le puteți face din crizanteme, deoarece acestea rezistă timp îndelungat în vaze sau le puteți combina cu trandafiri și crenguțe de arbuști decorativi.

Puteți face ghirlande din frunze și de ce nu, coronițe pentru ușă. Nu doar de Crăciun putem face asta, ci și cu ocazia toamnei. Pot fi confecționate în diverse moduri, din diferite materiale. De regulă sunt rotunde și pot fi realizate dintr-un suport destul de rezistent, pe care se pot lipi castane, ghinde, nuci, conuri, frunze etc.

Dacă sunteți creativi și aveți copii cărora le plac foarte mult dovlecii, încât ar și dormi cu ei dac-ar putea, atunci confecționați unii din textile. Cum? Din bucăți de materiale, cusute în așa fel încât să imite forma specifică unui dovleac, umpleți-l și veți obține o pernă decorativă, pe care cei mici, cu siguranță o vor adora.

Toamna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri și merită toată prețuirea noastră.

                


0