Cum să tundem coacăzele pentru o rodire mai bogată?

Coacăzele sunt fructe cu o valoare biologică ridicată, conţin o cantitate foarte mare de vitamine și săruri minerale care împreună au un impact pozitiv asupra organismului. Sunt foarte ușor de cultivat, deci nu pot lipsi din grădina niciunei familii care își dorește un stil de viață sănătos. 

Iată câteva sfaturi de tundere a tufei, pentru a avea o recoltă mult mai bogată:

Pasul 1: Tundeți coacăzele din luna noiembrie și până în februarie

 
Coacăzele trebuie tunse atunci când sunt în stare de repaus vegetativ. Acest lucru se va petrece toamna, după căderea frunzelor, deci puteți tunde tufele roditoare oricând de toamna târziu și până în luna ianuarie – februarie.

Pasul 2: Tunderea tulpinilor noi ale coacăzelor 


În primii 4 ani de viață ale tufelor de coacăze  ar trebui să încercați să eliminați lăstarii slabi și diformi. Majoritatea coacăzelor cresc sub formă de tufă și este recomandat să se păstreze la un moment dat un maxim de 10  tulpini principale.
Identificați 10 tulpini principale care vor produce fructe. Restul ce rămân vor trebui tăiate. Deci luați fiecare tulpină rămasă în mâini și urmăriți-o până la bază. Folosiți o foarfecă de grădină ascuțită pentru a îndepărta tulpinile la nivelul cu solul, folosind foarfeca de crengi pentru părțile mai groase. Tulpinile tunse le puteți tăia în secțiuni mai mici pentru compostare. 

Pasul 3: Tunderea regulată a coacăzelor

 După al patrulea an trebuie să începeți să îndepărtați tulpinile bătrâne deoarece coacăzele fructifică doar pe tulpinile tinere. Un fierăstrău pentru tundere sau o pereche de foarfece de crengi pot fi folosite pentru a îndepărta o treime din lemnul bătrân al plantei de la bază, în fiecare iarnă, încurajând astfel lăstarii noi să crească.

Orice muguri noi sau tulpini diforme pot fi îndepărtate, ajutându-vă astfel să păstrați o formă ideală a tufelor care vor fructifica constant an după an. 

 

             

 




1