Cum să întreţinem lavanda?

Lavanda este o floare atât de romantică încât mai devreme sau mai târziu, toată lumea vrea să o aibă plantată în grădină.

Când vorbim de ea, majoritatea oamenilor se gândesc la climatul mediteranean, la parfumul caracteristic și culoarea ei minunată violet. Dar puţini ştiu că se poate creşte cu uşurinţă şi în grădinile noastre având o folosinţă multiplă.

Lavanda a fost adusă în Europa de către romani. În antichitate, floarea acesteia a fost utilizată în mare parte pentru menţinerea frumuseții: se utiliza în creme de corp, săpun sau chiar apa de baie era îmbogățită cu ea. De multe ori florile parfumate uscate erau împrăștiate pe podeaua camerei pentru a împrospăta aerul.

Lavanda fiind comercializată de noi în ghiveci, se poate planta în toată perioada anului. Să vedem principalele caracteristici pentru plantare:

Plantare:

La fel ca pentru majoritatea plantelor, formula de succes pentru dezvoltarea acesteia este alegerea locului ideal de plantare. Lavanda nu este o plantă foarte pretenţioasă, creşte în diferite tipuri de sol dar adoră locurile uscate cu sol bine drenat şi mult soare. Conţinutul de ulei volatil din flori este influențat de orele de soare la care este expusă. Solurile alcaline și calcaroase sporesc aroma din florile de lavandă.

Lavanda nu preferă locurile umede, apa stătătoare deoarece foarte uşor poate putrezi. Dacă avem o vară mai umedă sau o iarnă cu multe precpitaţii să verificăm tufele mai des şi să încercăm să le rărim ca aerul să circule mai bine printre ele.

Plantarea este foarte simplă, săpăm o groapă ceva mai mare ca și ghiveciul în care a fost comercializată, scoatem planta din ghiveci şi o introducem în groapa de plantare. Udăm bine planta şi dacă avem la îndemână îngrăşământ se poate administra plantei.

Întreţinere

Toaletarea plantei este necesară pentru a-i da coroanei o formă circulară, frumoasă, cu proporţii echilibrate şi pentru a-i stimula creşterea şi înflorirea. Dacă toaletarea nu se efectuează, tufa va degenera foarte repede (se lemnifică tulpinile după care se usucă).

Tunderea mai simplă este după înflorirea şi recoltarea inflorescenţelor sau dacă nu culegeţi florile dupa uscarea lor, se taie tijele florale.

Operaţiunea de tundere a tufei de lavandă se face toamna în octombrie-noiembrie ( în locurile cu iernile foarte geroase se poate şi primăvara devreme). Se tunde 50% sau chiar 65% din lungimea tulpinilor plantei mature, să nu vă fie frică ea nu va muri! Dimpotrivă, această tundere adâncă va dirija energia de creştere în rădăcină până în primăvară când noi lăstari încep să crească. Chiar dacă o tundeţi adânc, la vară veţi avea o plantă la fel de înaltă ca în anul precedent dar mult mai bogată în tulpini.

Administrarea de îngrăşământ se poate face de 2 ori pe an, primăvara devreme şi la sfârşitul verii.

Ştiaţi că?

Florile de lavandă se folosesc tot mai des în gastronomie, în special dacă sunt pulverizate pe deserturi, gemuri, jeleuri, îngheţată sau fursecuri.

    


1