Cătina, izvor de sănătate

Există multe soiuri de arbuști fructiferi, fiecare în parte dăruindu-ne roade savuroase, dar mai ales sănătoase, deoarece au un conținut ridicat de vitamine și minerale. Cu toate acestea, cătina, de departe ocupă un loc fruntaș.

Este cunoscută și sub denumirea de ”cătină albă,” ”cătină de râu,” ”cătină ghimpoasă”, iar în localitatea Cătina, din județul Buzău poartă numele de ”fructele Maicii Domnului.” Totodată, acestei minuni a naturii i se mai spune ”ginsengul românesc,” datorită calităţilor curative pe care le are.

 

Ce beneficii aduce cătina?

          

  • Sursă de vitamine și minerale. Fructele de cătină au un conținut ridicat de vitamina C, mai mare decât măceșul sau citricele. Apoi, mai conțin vitaminele: A, E, D, K, F și complex de B-uri. Un alt component important al acestor fructe este betacarotenul, într-un procent mai mare decât în cazul morcovilor, de unde rezultă și culoarea galben-portocalie. Totodată, mai putem găsi minerale precum: fosfor, potasiu, magneziu sau fier și aminoacizi.

 

            Fructele de cătină sunt folosite sub diferite forme, în diverse tratamente:

  • luptă împotriva răcelii și gripei

  • tratează infecțiile respiratorii

  • oferă protecție împotriva virozelor

  • întăresc rezistența organismului

  • fortifică și susțin sistemul imunitar

  • aduc un aport de vitamine și minerale

  • pot diminua intensitatea anumitor dureri

  • pot reduce inflamațiile

  • accelerează procesul de vindecare a organismului

  • sporesc nivelul de energie

  • reduc stresul oxidativ

  • pot fi un aliat în tratarea eczemelor, urticariilor, erupțiilor cutanate

  • pot combate diferite stări: surmenajul, stresul, depresia, anxietatea

 

 Cum se consumă cătina?

 Spre deosebire de alte fructe, cele de cătină nu se consumă ca atare, dar există diferite moduri de a le prepara.

 

 Cătină cu miere

E un preparat simplu, care se face din o parte boabe de cătină și două părți miere de albine. Într-un borcan se pun mai întâi fructele, apoi se toarnă treptat mierea. Se amestecă încet, apoi se lasă la macerat cel puțin 2 sau 3 săptămâni. Se păstrează la frigider.

 Pentru consum, se ia câte o linguriță, în fiecare zi, pe stomacul gol, cu precădere în sezonul rece, când suntem predispuși la răceli. E un remediu natural, care contribuie la menținerea și întărirea sistemului imunitar. 

                                         

 

Ceaiul de cătină

             

Mod de preparare: o cană de ceai, necesită 250 ml apă și o lingură de boabe de cătină. Apa se aduce la punctul de fierbere, apoi se oprește focul. Se pun fructele și se lasă la infuzat circa 5 minute. Ceaiul fiind destul de acrișor, se poate îndulci cu miere sau zahăr.

Se bea înainte de a lua masa, cu aproximativ un sfert de oră. E recomandat consumul a 2 sau 3 căni pe zi. Având un puternic efect energizant, nu se recomandă consumul ceaiului, după ora 16:00, la fel cum este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează.

 Beneficii și proprietăți:

- întărește sistemul imunitar

- crește rezistența organismului în fața bolilor

- întărește unghiile și previne căderea părului

- curăță vasele de sânge

- are efect analgezic

- tratează afecțiuni gastrice

- contribuie la ameliorarea anumitor afecțiuni ale pielii: psoriazis, erupții cutanate, dermatite, eczeme etc.

 

 Cătină congelată

          

  • O putem cumpăra din supermarket, magazine naturiste, dar se poate congela și acasă. Este o metodă de conservare bună și sigură, prin care se prelungește durata de păstrare a fructelor, fără ca acestea să-și piardă proprietățile.

  • Cum se congelează? La nivel industrial există metode de congelare a fructelor direct pe crengi, care ulterior se scutură, curăță și se ambalează în stare congelată. Acest lucru garantează prospețimea materiei prime.

  • Acasă, fructele se congelează imediat după recoltare. Se elimină boabele stricate, se spală bine, se pun pe pun șervet pentru a absorbi apa în execes și se spun la congelator, în pungi sau caserole.

  • Temperatura optimă de păstrare este între -18°C și -22°C.

  • Se consumă imediat după decongelare.

 

 Sirop de cătină

                           

           Siropul de cătină se poate cumpăra din supermarket, farmacii naturiste sau se poate face acasă.

 

 Mod de preparare, la rece:

- se curăță bine boabele de cătină și se spală din mai multe ape.

- se pun în storcătorul de fructe, în blender sau într-un robot de bucătarie

- se mixează până se formează o pastă, care se pune ulterior în tifon sau o sită foarte fină/deasă și se stoarce bine.

- rezultă sucul de cătină. Acesta se amestecă cu miere de albine.

- la 1 kg de cătină (greutate înainte de a fi stoarsă), se pune 1 kg de miere. Se amestecă bine și se toarnă siropul în sticle, care se închid ermetic. 

Mod de preparare, la cald:

- fructele se curăță și se spală bine, în mai multe ape, apoi se pun la fiert câteva minute, până se deschid puțin la culoare și se înmoaie.

- se pun într-un blender și se mixează până se obține o pastă, care ulterior se trece prin sită.

- sucul rezultat se amestecă cu zahăr și se pune la fiert, circa 10 minute, la foc moderat.

- siropul e gata când scade un pic și devine transparent, ușor portocaliu la culoare.

se pune fierbinte în sticle, care se închid ermetic.

 

  • Cum se consumă - se poate bea zilnic, dimineața, înainte de mâncare. Se diluează în apă: 50-100 ml de sirop la 200-250ml apă .

  • În cât timp se consumă? Siropul făcut la rece se păstrează la frigider, altfel fermentează, deci nu se poate ține peste iarnă, deoarece nu are conservanți. Cel făcut la cald se poate păstra în cămară.

 

Ulei de cătină

          

 

  • Mod de preparare. De regulă, uleiul de cătină se obține printr-un proces mecanic de presare la rece, din pulpa sau semințele fructelor.

  • Cum se utilizează? Poate fi folosit pentru uz intern și extern. Pentru consumul intern se recomandă un dozaj de 5mg pe zi și este mai benefic cel obținut din semințe. Pentru consumul extern este mai indicat ulei obținut din pulpa fructelor.

   Beneficii ale uleiului de cătină:

- tratament naturist sau ca produs cosmetic

- remediu pentru a revitaliza și hidrata pielea, unghiile și părul

- suplimente alimentare, pentru tonifierea, revigorarea și energizarea organismului

- susține sistemul imunitar și încetinșete procesul de îmbătrânire prematură.


Vrei să cultivi arbuști de cătină în propria grădină? Iată câteva informații utile, pe care ai putea să le iei în considerare:

 De unde cumpăr?

 www.sweetgarden.ro poate fi sursa ta sigură. Îți oferim garanția soiului, deci poți sta liniștit că primești fix ceea ce ai comandat!

 Cum stiu ce trebuie să cumpăr? Iti spunem noi.

  • Este important de știut următorul lucru: cătina, nu produce de una singură. De aceea, pentru a rodi ai nevoie de două exemplare: unul polenizator și unul productiv, adică un exemplar feminin și unul masculin.

  • Unul este responsabil de producerea fructelor, celălalt asigură polenizarea.

  • În principiu, un exemplar de cătină polenizatoare este capabil să polenizeze 4-6 plante producătoare.

Unde pot cultiva cătina?

Cătina e un arbust rezistent și se dezvoltă frumos, iar în funcție de locul în care este plantat, poate atinge înălțimi variate: de la 1,5 până la 3,5 metri sau chiar mai mult. În zone cu o climă mai aspră, cătina tinde să aibă un comportament târâtor. Din punct de vedere al amplasamentului preferă locurile însorite, luminoase.

Când va rodi cătina prima data după plantare?

În funcție de tipul cultivat sau plantat, cătina intră pe rod în al treilea sau al patrulea an de la plantare.

Cum arată cătina?

Arbustul se cultivă pentru fructele sale miraculoase, dar are și un imens efect decorativ. Formează o tufă generoasă, bogat ramificată, cu țepi fermi și ascuțiți. Are un sistem radicular care se dezvoltă pe orizontală, ce poate ajunge chiar și la o distanță de peste 1,5 m de tufă. Ramurile destul de lungi, de-a lungul cărora sunt dispuse frunzele și fructele, par să țâșnească din mijlocul tufei, ca un foc de artificii.

Frunzele sunt liniar-lanceolate, adică înguste și lunguiețe, de un verde-argintiu la culoare. Într-o oarecare măsură, am putea spune că sunt asemănătoare ca formă, cu ale rozmarinului sau lavandei.

Fructele mici, ovoidale, de un galben-portocaliu la culoare apar din abundență și sunt foarte bine atașate de ramură. Din acest motiv, recoltarea lor poate fi un proces ușor greoi. Boabele de cătină încep să se coacă de la sfârșitul lunii august, până la finele lunii decembrie.

Știai despre cătină, că?

  • are și un rol tehnic? Stabilizează solul prin intermediul rădăcinilor, care se întind foarte mult, contribuind astfel la fixarea acestuia. Din acest motiv se plantează în zonele colinare, pe terenurile aflate în pantă, în acest fel, putând fi valorificate multe dintre cele supuse degradării.

  • poate fi plantată și cu scopul de a forma un gard viu? Acest lucru s-a dovedit nu doar estetic, ci și util, deoarece spinii puternici împiedică pătrunderea iepurilor sau a altor animale, ba chiar și a oamenilor, pe diverse plantații pomicole sau de altă natură, înlocuind astfel inesteticele garduri din sârmă ghimpată.

Nu uita! E important de reținut despre cătină, că:

  • oferă organismului o imunitate de fier, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale

  • este un puternic antioxidant

  • prin proprietățile sale, are efect terapeutic și vindecător, fiind un bun antiinflamator, imunostimulator, citoprotector, cicatrizant, emolient.

              


0