Alegerea bradului de Crăciun

Mereu în preajma sărbătorilor de iarnă, ne confruntăm cu o problemă - alegerea bradului perfect.

Artificial sau natural? Dacă decidem să fie natural, atunci se naște altă întrebare: să fie tăiat sau în ghiveci? Aceeași dilemă an de an. Trei variante disponibile, zeci de întrebari și nedumeriri.

Varianta unuia artificial ar trebui să fie asemeni plantelor perene, îl cumperi o data și îl ai ani la rând... dar un studiu recent ne arată că deși se poate folosi ani în rând, acesta nu se utilizează mai mult de 3-4 ani, după care ajunge să fie aruncat.

Nu este biodegradabil și nu se reciclează. Fiind confecționat din materiale plastice ele pot dispersa în aer substanțe toxice; devenind astfel, în timp chiar nocive.

Bradul natural

Cu siguranță aroma Crăciunului se confundă cu parfumul de brad. Bradul natural tăiat constituie o resursă naturală regenerabilă. Prin creștere, bradul natural absoarbe dioxid de carbon din atmosferă și produce oxigen, iar după tăiere eliberează înapoi în atmosferă dioxidul de carbon, prin descompunere. Substanțele organice se reîntorc în sol, îmbogățindu-l cu nutrienți; contribuind astfel la creșterea altor plante. 

          

Bradul natural în ghiveci

O nuanță intensă de verde, miros plăcut și viață, prin rădăcină. Sunt foarte frumoși. Însă dacă optați pentru un astfel de brad trebuie să țineți cont de câteva aspecte: 

Nu este recomandată păstrarea lui în încăperi cu temperaturi ridicate, în apartamente, lângă calorifere, căci mediul lor natural nu este în interior. Cum simt căldura ei cred că a sosit primăvara și vor intra în vegetație, vor începe să crească muguri. După sărbători trecerea acestuia de la cald la rece prin expunerea directă la exterior, îi provoacă un șoc termic și implicit, pieirea.

Brazii la ghiveci s-ar simți cel mai bine pe terase, verande sau în spații unde de obicei nu sunt temperaturi foarte ridicate, cum ar fi: la intrarea în magazine, birouri, curtea unei școli, biserici etc.

Totuși, dacă veți decide să-l introduceți în interior, ideal ar fi să-l amplasați chiar la intrare sau într-un hol mai puțin încălzit. Chiar și așa - într-un ambient cu maximum 10 grade C - nu este recomandat să-l țineți mai mult de 10 zile.

Dacă sunt respectate aceste condiții, primăvara aceștia pot fi replantați. Mai mult decât atât, replantarea se poate face chiar și în luna ianuarie, cu o singură mențiune – solul să nu fie înghețat.

O soluție cât de cât ecologică, deci optimă ar fi aceea a achiziționării bradului care provine dintr-o pepinieră, care se ocupă cu creșterea brazilor. În aceste locuri exploatarea lor este controlată, deoarece pe măsură ce unul se taie, un altul se replantează. Astfel, numărul lor rămâne constant.

                           

 

 

 


0