10 plante care merită un loc în grădina ta

Grădina ideală e cea care include tot ce-ți dorești. Deseori este greu să te limitezi doar la câteva exemplare, mai ales când îți plac atât de multe. Știm că este greu să alegi. Ei bine, dacă te afli într-o astfel de situație, precum cea în care efectiv nu poți lua o decizie; noi îți propunem 10 plante care considerăm că merită să aibă un loc într-o grădină, poate chiar în a ta.

1. Tamarix

          

Este un arbust ornamental de care te îndrăgostești la prima vedere, mai ales în perioada înfloririi sale. De ce:

• este foarte ușor de îngrijit

• tolerează și anumite condiții extreme ale vremii, cum ar fi seceta, dar și atmosfera poluată specifică orașelor

• este frecvent folosit ca element de bază, în diferite amenajări peisagistice (grădini private sau spații publice, precum parcurile). Plantare: se face o groapă ceva mai mare decât cea a ghiveciului și se așază planta în ea, astfel încât rădăcina să stea confortabil, fără să fie înghesuită. Se acoperă cu pământ și se udă bine.

Perioada de înflorire: primăvara, în perioada aprilie-mai. Este spectaculos - toate ramurile subțiri și lungi ale arbustului sunt încărcate până la refuz, de la un capăt la celălalt, cu sute de floricele rozalii. Distanță de plantare: pentru că se dezvoltă mult și pe lățime este necesară o distanță minimă de 0.50-1m.

Amplasament: iubește locurile luminoase, însorite.

Bine de știut: Se poate planta solitar, dar și în grupuri, ba chiar și cu scopul de a forma un gard viu, ceva mai atipic.  

2. Mahonia aquifolium

          

Este un arbust ornamental, cu foliaj veșnic verde. Îmbogățește aspectul decorativ al grădinilor, prin toate elementele care-l compun: frunze, flori și fructe.

Plantare: se face o groapă ceva mai mare decât cea a ghiveciului și se așază planta în ea, astfel încât rădăcina să stea confortabil, fără să fie înghesuită. Se acoperă cu pământ și se udă bine.

Perioada de înflorire: florile mici și dese, apar prin luna aprilie, au culoare galbenă, un parfum discret, plăcut și se prezintă grupat.

Distanță de plantare față de alte plante: este bine să lăsăm un spațiu de circa 1 m între mai multe exemplare de Mahonia, dar în cazul altor plante, de dimensiuni mai mici, distanța poate fi ceva mai redusă.

Amplasament: iubește locurile luminoase, însorite. Bine de știut: fructele se maturează în perioada august-septembrie, dar NU SUNT comestibile!

3. Bujor 

          

Bujorul sau Paeonia (științific vorbind) e una dintre cele mai îndrăgite plante din lume, datorită aspectului și parfumului florilor. Există nenumărate soiuri, de la cele așa-zis clasice, de grădină, până la cei arborescenți sau hibrizi.

• bujorii de grădină formează tufe compacte, cu frunziș bogat și aspect îngrijit.

• bujorii arborescenți se deosebesc de prima categorie, prin faptul că au tulpinile lemnificate, mai groase și o creștere ceva mai lentă.

• bujorii hibrizi sunt o combinație a celor două.

Plantare: în cazul celor la ghiveci totul este simplu, fiind deja înrădăcinați, trebuie doar replantați. Cei la rizom, se plantează la anumite adâncimi, ce pot varia în funcție de soi, cu aproximație între: 5-7cm sau 10cm. Rizomii se așază în groapa de plantare cu partea cu mustăți în jos.

Perioada de înflorire: bujorii înfloresc diferit în funcție de soi, cu precădere în lunile mai, iunie. Distanță de plantare: în funcție de soi, distanțele dintre plante pot varia. La cei de grădină în general se recomandă o distanță de circa 30-40 cm, iar în cazul celor arborescenți între 50-100 cm.

Amplasament: preferă locurile însorite sau parțial umbrite.

Bine de știut: se înmulțesc prin divizarea tufelor, marcotaj sau butășire. Se pot planta solitar sau în grup, iar florile sunt folosite des în buchete ori aranjamente.

4. Echinacea 

          

Echinacea este o plantă perenă extrem de frumoasă, care iese în evidență prin înălțimea ei, (60-90 cm), dar mai ales prin florile viu colorate și interesante ca formă. Există mai multe specii și soiuri. În general, cel mai ușor mod de a o recunoaște este datorită aspectul de pălărie pe care-l au florile.

          

          

          

Plantare: se face o groapă ceva mai mare decât cea a ghiveciului și se așază planta în ea, astfel încât rădăcina să stea confortabil, fără să fie înghesuită. Se acoperă cu pământ și se udă bine.

Perioada de înflorire: înflorește pe toată perioada verii, începând din iunie până prin septembrie, în funcție de soi. Distanță de plantare: aproximativ 50 cm.

Amplasament: este o plantă iubitoare de soare, deci se amplasează în zone luminoase, însorite.

Bine de știut: atrage fluturii ca un magnet. Arată excepțional în grupuri mari, diferit colorate; dar ea poate constitui fundalul perfect pentru alte plante perene mai mici de înălțime.

5. Clematis

           

Printre plantele cățărătoare, clematitele se bucură de mare notorietate, fiind preferatele tuturor celor care au grădină. Acest lucru nu surprinde pe nimeni, deoarece au un imens efect decorativ.

Plantare: groapa de plantare trebuie să aibă circa 50-60 cm adâncime. Se plantează într-un amestec de pământ de grădină şi compost. Clematita se scoate din ghiveci şi se pune oblic în groapă, aracul trebuie să se sprijine de suport.

Perioada de înflorire: în funcție de soi, clematitele înfloresc începând din luna mai, până la sfârșit de septembrie.

Distanță de plantare: distanța dintre exemplare poate varia, în funcție de soi; dar în general este cuprinsă între 1-2 m. Alte plante, mai mici de înălțime, pot fi plantate la distanțe mai mici, față de clematite.

Amplasament: alegeți un loc ferit, însorit sau parțial umbrit. Există un motto care spune: ”Cu picioarele la umbră și capul la soare,” adică partea superioară se poate scălda în lumina soarelui, însă baza plantei să fie mai umbrită.

Bine de știut:

• fiind o plantă cățărătoare are nevoie de un suport viguros, care să o susțină.

• pentru o înflorire frumoasă şi bogată se recomandă tunderea vârfurilor sau a ramurilor uscate, primăvara devreme sau vara, imediat după prima înflorire.

6. Bulbi de toamnă

Nu poate exista grădină, fără bulbi de toamnă, adică aceia care se plantează toamna și înfloresc primăvara. Aici intră: ghioceii, crocușii (brândușele), muscarii, narcisele, zambilele, lalelele, irișii etc. • lalelele - încântă prin diversitatea lor: începând de la cele simple, la cele cu petale franjurate sau cu petale duble ca de bujor, până la cele ”papagal” adică de tip Parrot sau Ice-cream. 

           

           

• zambilele - sunt iubite pentru aspect, dar mai ales pentru intensitatea parfumului pe care îl emană.

          

• narcisele - atrag atenția prin forma atrăgătoare a florilor și a nenumăratelor soiuri.

          

• muscarii, ghioceii sau brândușele - sunt adorate pentru aspect și pentru faptul că nu ocupă loc mult și se pot planta în grupuri

          

          

          

• irișii - la rândul lor, pot fi de multe feluri: de la cei așa zis clasici, la cei pitici ori cei din categoria Ensata Dinner Plate, care au flori cât palma.

          

Plantare: bulbii se plantează la diferite adâncimi, în funcție de tipul plantei. Pentru cei nu știu exact cum să planteze, cel mai bun reper este chiar bulbul. Adâncimea la care se plantează e de regulă de două sau de trei ori dimensiunea bulbului.

Perioada de înflorire: sunt plante care înfloresc primăvara, astfel că în funcție de categoria din care fac parte, acestea pot înflori de la sfârșitul lunii ianuarie, cum ar fi cazul ghioceilor, până prin luna mai.

Distanță de plantare: distanțele variază, în funcție de tipul plantelor și pot fi cu aproximație cuprinse între: 5-7 cm la ghiocei, brândușe, muscari; 10-15 cm lalele, narcise, zambile, iriși. Amplasament: lumină, soare.

Bine de știut: arată excepțional dacă se plantează alternativ și în grupuri.

7. Hortensie

          

Se numără printre plantele copilăriei, e deosebit de elegantă și extrem de îndrăgită. Decorează prin tufe ample, foliaje bogate și flori voluminoase globulare sau conice (paniculate), de diferite culori și nuanțe.

Plantare: se face o groapă suficient de mare, (mai mare decât ghiveciul) astfel încât rădăcinile plantei să stea lejer, fără a fi înghesuite. Se așază planta în ea, se acoperă cu pământ și se udă bine.

Distanța de plantare: aproximativ 1 m, în cazul majorității soiurilor, exceptându-le pe cele pitice, unde distanța poate fi mai mică, de circa 50 cm.

Perioada de înflorire: vara, mai precis în lunile iunie-august, în funcție de soi.

Amplasament: umbră parțială, umbră.

Bine de știut: hortensia are nevoie de un sol acid. Nivelul acidității solului poate influența culoarea florilor. Pentru a păstra intensitatea unei anumite culori, se recomandă adăugarea de turbă la plantare. 

8. Magnolie 

            

Oricine trece pe lângă o magnolie înflorită, rămâne impresionat. Nu poți fi indiferent în fața unei asemenea frumuseți. Punctul principal de atracție îl constituie florile, care variază ca forme și culori, în funcție de soi, fiecare cu farmecul său.

Plantare: se sapă o groapă suficient de mare, astfel încât rădăcina să stea confortabil, fără să fie înghesuită sau jenată. Se așază planta, se acoperă cu pământ și se udă bine. Distanța de plantare: 1-2 m, 2-3 m, în funcție de soi.

Perioada de înflorire: primăvara, în lunile: martie, aprilie, mai, în funcție de soi. De amintit aici ar fi soiul Magnolia Sieboldii, care înflorește în mai-iulie.

Amplasament: preferă locurile luminoase, însorite

Bine de știut: are nevoie de un sol bogat, bine drenat și nu se plantează la o adâncime foarte mare. 

            

9. Gutui japonez

         

Este un arbust decorativ cu origini asiatice, ușor de întreținut și extrem de adaptabil oricărui tip de sol. Punctul său forte îl reprezintă florile, care se prezintă grupat și pot fi de diferite culori, în funcție de soi.

Plantare: se sapă o groapă suficient de mare, astfel încât rădăcina să stea confortabil, fără să fie înghesuită sau jenată. Se așază planta, se acoperă cu pământ și se udă bine.

Distanța de plantare: aproximativ 1m

Perioada de înflorire: primăvara, în lunile martie-aprilie.

Amplasament: lumină, soare

Bine de știut: există și variante pe tulpină înaltă, adică de tip pomișor. Se poate planta solitar, dar și cu scopul de a obține un gard viu extrem de frumos. 

          

10. Iasomie

          

Este un arbust extrem de iubit, face parte din familia Oleaceae și cuprinde foarte multe specii. Aproape că nu există casă fără iasomie. Atrage atenția printr-o abundență de flori frumoase, delicate și intens parfumate, în general albe.

Plantare: se sapă o groapă suficient de mare, astfel încât rădăcina să stea confortabil, fără să fie înghesuită sau jenată. Se așază planta, se acoperă cu pământ și se udă bine.

Distanța de plantare: în funcție de soi, poate varia între 1 și 2 m.

Perioada de înflorire: variază în funcție de soi: mai-august.

Amplasament: lumină, soare.

Bine de știut: pe lângă variantele de grădină, cu flori simple, albe există soiuri cu flori albe, dar duble, soiuri pe tulpină înaltă sau soiuri cățărătoare cu flori rozalii. Un soi aparte este iasomia de iarnă, care înflorește prin februarie și are flori galbene, ca niște steluțe.

          


0