De ce merită să plantăm plante perene?

Plantele perene sunt printre cele mai valoroase plante din universul plantelor. Înfruntând condiţiile meteorologice nefavorabile, an de an, primăvara prind viaţă din nou. Iarna sunt afectate de ger, părţile lor superioare mor, dar datorită rădăcinilor viabile, primăvara vor răsări din nou.

De ce să alegem plante perene?

Plantele perene sunt preferate de mulţi iubitori de grădinărit deoarece ele nu trebuie semănate/plantate în fiecare an: le plantaţi odată şi vă bucuraţi o viaţă de ele! 

O plantă perenă trăieşte şi rodeşte mai mulţi ani la rând, având o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină. De aceea la alegerea plantei este importantă dimensiunea ghiveciului în care se comercializează - cu cât ghiveciul este mai mare cu atât va fi şi dimensiunea rădăcinii, deci planta este mai matură/mai viabilă. Dimensiunea plantei efective la cumpărare nu are o importanţă deosebită deoarece  tulpina plantei este în continuă creştere, mai ales primăvara, în funcţie de stadiul lor vegetativ. Unele dintre ele chiar se tund după înflorire pentru a stimula dezvoltarea lor în anul următor.

Cum alegem plantele perene?

Merită să alegem plantele perene în funcţie de aşteptările şi posibilităţile deţinute. Se pot alege soiuri înalte (Rudbeckia, Echinaceea, Margarete) sau mai scunde (Floare de cristal, Urechi de iepure, Sedum). Sunt unele care se simt bine la soare (Fluturei, Garofiţe, Levănţică) iar altele preferă semiumbra (Clopoţei, Primula, Astilbe).

Majoritatea plantelor perene decorează prin flori, însă se pot alege şi soiuri care ornează prin frunziş. Ele se pot asocia după culoare, putem grupa soiuri cu flori în mai multe nuanţe de roşu sau putem combina culorile deschise cu cele închise pentru a obţine un contrast fermecător.

La înfiinţarea unui strat peren, se iau neapărat în considerare cerinţele plantelor faţă de calitatea solului, faţă de lumină şi cantitatea de apă. Se recomandă ca asocierea de plante să fie realizată din soiuri care  au  necesităţi similare faţă de factorii  de mediu. O altă cerinţă ar fi plantarea lor la distanţă potrivită, una faţă de cealaltă, deoarece odată cu trecerea timpului acestea se înmulţesc  şi  vor alcătui o tufă tot mai bogată.

Optând pentru oricare tip de plantă perenă, este cert că aţi făcut o alegere bună, deoarece cu îngrijire minimă, va decora grădina dumneavoastră timp îndelungat. Acestea ne oferă o multitudine de forme şi culori, numai imaginaţia noastră ne poate limita în ce fel să le combinăm.

          


1