Cătină sau pyracantha?

Una dintre aceste plante este hrana preferată a păsărilor, dar pentru noi poate fi chiar otrăvitoare; în timp ce consumul celeilalte chiar se recomandă, deoarece ajută la întărirea imunităţii! Dar, ştiţi să le deosebiți?

Deşi cătina şi pyracantha nu fac parte din aceeaşi familie sunt multe aspecte asemănătoare, în ceea ce priveşte înfăţişarea lor, tocmai de aceea sunt uşor de confundat.

Cine ar fi crezut, că cele mai multe diferenţe se regăsesc tocmai în proprietăţile lor?

1. Frunzele spun totul

Deoarece cătina face parte din familia Rosaceae, frunzele sale verzi-argintii sunt subţiri şi lunguieţe, pe când cele ale pyracanthei sunt rotunjite.

2. Să ne uităm în interior

Aceasta este diferenţa cea mai importantă: cătina este comestibilă; în timp ce pyracantha, în cantităţi mari poate fi toxică pentru organism.

3. În ceea ce priveşte apariţia lor

Deşi cătina este o adevărată comoară pentru organismul nostru, totuşi cel mai frecvent ne putem întâlni cu pyracantha deoarece aceasta se regăseşte aproape în orice loc. Cel mai bine este să cultivăm cătină în propria grădină, în acest fel vom putea să-i consumăm boabele valoroase.

4. Gustul 

Dacă totuşi le-aţi confundat şi le-aţi gustat, gustul lor ne spune totul: cătina este foarte acră, datorită conţinutului ridicat de vitamina C faţă de fructele pyracanthei, care au un gust neplăcut.

5. Şi nu în ultimul rând: la ce anume le folosim?

Boabele cătinei sunt printre cele mai puternice întăritoare ale imunităţii: sunt pline de vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E; celuloză, fosfor, beta-caroten, calciu, magneziu, kaliu şi fier. Are un conţinut de vitamina C, de 10 ori mai ridicat faţă de cel al citricelor. Iubim în schimb pyracantha nu datorită consumului boabelor sale, ci mai ales mulţumită înfăţişării: este printre cele mai potrivite plante pentru gard viu.

+ 1 mic detaliu

Dacă dorim propria noastră cătină în grădină este foarte important să ținem cont că vom avea nevoie de un exemplar productiv şi de un unul polenizator:

http://www.sweetgarden.ro/catina-productiv 
 
http://www.sweetgarden.ro/catina-polenizator 

Iar dacă vă doriţi pyracantha, puteţi alege din soiurile portocalii, roşii și galbene:

http://sweetgarden.ro/pyracantha_rosie_(pyracantha_mohave)

http://www.sweetgarden.ro/pyracantha-portocalie-pyracantha-orange-charm 

http://sweetgarden.ro/pyracantha_galbena_(pyracantha_soleil_dor)


Şi răspunsul la întrebare: ştiţi deosebi plantele?
0